eSportovi na Olimpijadi? Možda, ali samo igre bez nasilja

eSportovi, odnosno videoigre možda će biti uvrštene na program Olimpijade 2024. godine, no već sada je sigurno kako se neće igrati nasilne videoigre.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.03.2018. / 07:24

eSport (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Interes za eSportove u svijetu (a i u Hrvatskoj) sve je veći – sve je više gamera, ali i gledatelja ovakvih sportova, vrijednost ovog tržišta konstantno raste, dok su nagrade na turnirima sve veće. Gameri zarađuju veliki novac, često veći i od profesionalnih sportaša, a jedan od sljedećih velikih potencijalnih koraka za eSportove jest i – Olimpijada!

Još prošle godine Tony Estanguet, jedan od potpredsjednika odbora pariške kandidature za Olimpijske igre 2024. rekao je kako je spreman za razgovore članovima MOO-a oko uvrštavanja ove discipline na Olimpijadu. Iako je do Olimpijskih igara u Francuskoj ostalo još više od šest godina te se svašta može promijeniti u nadolazećem razdoblju, čini se kako je već sada jedna stvar sigurna – neovisno o tome hoće li eSportovi biti uvršteni u sportska natjecanja, gameri sigurno neće igrati neke od trenutno najpopularnijih naslova, odnosno njihovih nasljednika i sličnih igara.

Olimpijada promovira mir, ne nasilje

Naime, prošlogodišnje istraživanje Nielsena pokazalo je kako su najpopularnije eSports igre Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, Dota 2, Starcraft i Heroes of the Storm. Većinom je riječ o igrama koje uključuju nasilje, a slično je i s ostalim popularnim igrama poput Call of Dutyja, Overwatcha, Rocket Leaguea i Grand Theft Auta. Iako zabavne i uzbudljive, ove su igre prepune nasilja, ubojstava i oružja, a to je ono što na Olimpijadi ljudi ne žele gledati i sigurno neće prihvatiti.

To su potvrdili iz glavnog sponzora Olimpijskih igara do 2028., kineske kompanije AliBabe – iz ove kompanije kažu kako je jedna od najvažnijih vrijednosti koju promoviraju Olimpijske igre mir, zbog čega će se budućnost i razvoj eSporta više fokusirati na sadržaj povezan sa sportom, umjesto na nasilne i ratne igre.

Dakle, gameri trebaju zaboraviti na nasilne igre ako sanjaju o zlatnoj olimpijskoj medalji u eSportu i trebaju početi trenirati na igrama poput FIFA-e ili trkama, kakve bi se mogle uvrstiti na Olimpijadu 2024. godine.

Izvor: Alphr

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti