Estonija blokira elektronske identifikacijske kartice zbog rizika od krađe identiteta

Dosad nije zabilježen nijedan slučaj krađe elektronskog identiteta, ali je "prijetnja postala stvarna".

Martina Čizmić | 03.11.2017. / 13:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Estonija je najavila da će u petak u ponoć blokirati oko 760.000 nacionalnih elektronskih identifikacijskih kartica opremljenih neispravnim čipom, kako bi smanjila opasnost od krađe identiteta.

Estonija, baltička zemlja s 1,3 milijuna stanovnika, poznata je kao jedna od najumreženijih država svijeta i po pionirskim tehnološkim iskoracima poput glasovanja putem interneta.

Estonska identifikacijska kartica omogućuje estonskim državljanima pristup gotovo svim javnim servisima putem posebnog državnog portala "e-government". Kartica ne služi samo za identifikaciju vlasnika u realnom i digitalnom okruženju, nego mu omogućuje i stavljanje digitalnog potpisa na svaki elektronički dokument.

Stručnjaci za informatičku sigurnost upravo su otkrili nedostatak na čipovima proizvedenima u Švicarskoj koji identifikacijske kartice čini podložnim napadima zlonamjernih softvera.

Funkcioniranje elektronske države temelji se na povjerenju i država si ne može dopustiti da vlasniku estonske identifikacijske kartice identitet bude ukraden, izjavio je premijer Juri Ratas najavljujući blokiranje sigurnosnog certifikata dok vlasnici ne dobiju nove kartice.

Po njemu dosad nije zabilježen nijedan slučaj krađe elektronskog identiteta, ali je "prijetnja postala stvarna".

Estonske vlasti naglasile su da sve identifikacijske kartice i informatički sustavi temeljeni na čipu istog proizvođača, korišteni u čitavom svijetu, izlažu vlasnike istoj opasnosti od krađe identiteta.

Od 2001. estonske identifikacijske kartice proizvodi švicarski Trub AG i njegov nasljednik Gemalto AG. U rujnu je Trub Baltic AS (grupacija Gemalto) najavio da surađuje s estonskom vladom na rješavanju problema. (Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti