EU bi do sredine prosinca mogao odobriti najučinkovitija cjepiva protiv COVID-19

Virtualni sastanak na vrhu dvadeset sedam zemalja bio je posvećen pandemiji koronavirusa.

Hina | 20.11.2020. / 08:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europski regulator mogao bi od sredine prosinca dati odobrenje za stavljanje na tržište cjepiva za COVID-19 koje su proizveli američka razvojna tvrtka Moderna i savez Pfizer/BioNTech, rekla je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Europska agencija za lijekove (EMA) "svakodnevno razgovara" s američkim regulatorom FDA-om kako bi "uskladili svoje procjene" i EMA bi mogla "dati uvjetno odobrenje za stavljanje na tržište cjepiva Pfziera/BioNTecha i Moderne već od druge polovine prosinca prođu li postupci bez teškoća", rekla je čelnica europskog izvršnog tijela nakon europskog samita.

Virtualni sastanak na vrhu dvadeset sedam zemalja bio je posvećen pandemiji koronavirusa.

Moderna i Pfizer/BioNTech objavili su ovaj tjedan da su njihova cjepiva djelotvorna u 95 posto slučajeva i da će idućih dana zatražiti izvanredno odobrenje.

Uspjeh dva cjepiva potaknuo je nade u završetak pandemije covida-19 koja je u svijetu odnijela 1,3 milijuna života i zadala težak udarac gospodarstvima i svakodnevnom životu.

No trebat će još nekoliko mjeseci prije široke upotrebe cjepiva, iako će ga prioritetne skupine poput zdravstvenih radnika u SAD-u primiti već ove godine.

Tvrtke su ponovile kako očekuju da će do kraja ove godine proizvesti 50 milijuna doza cjepiva, što je dovoljno za zaštitu 25 milijuna ljudi, a u idućoj godini do 1,3 milijardi doza.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti