Uskoro telefoniranje, ali i korištenje aplikacija tijekom leta: "Nebo više nije granica"

Europska komisija odlučila je da zrakoplovne tvrtke mogu ponuditi 5G tehnologiju u zrakoplovima, ali uz sporiju upotrebu mobilnih podataka.

Hina | 03.12.2022. / 08:28

Korištenje mobitela tijekom leta
Korištenje mobitela tijekom leta (Foto: Getty Images)

Putnici zrakoplova unutar Europske unije od iduće godine moći će u potpunosti koristiti svoje telefone tijekom leta, prenosi BBC.

Europska komisija odlučila je da zrakoplovne tvrtke mogu ponuditi 5G tehnologiju u zrakoplovima, uz sporiju upotrebu mobilnih podataka.

To znači da putnici tijekom leta više neće morati staviti svoj telefon na zrakoplovni način rada, iako i dalje nije jasno kako će se ova odluka implementirati, naglašava BBC.

Rok za članice da učine dostupnima 5G određen je za 30. lipanj iduće godine. To znači da će putnici moći koristiti sve značajke svog telefona tijekom leta, poput poziva, ali i aplikacija za streaming glazbe i videa. 

Thierry Breton, povjerenik EU za unutarnje tržište, rekao je da će ovaj plan ljudima omogućiti inovativne usluge i pomoći europskim tvrtkama da ekonomski rastu.

Nebo više nije granica kada su u pitanju mogućnosti koje nudi superbrza povezivost velikog kapaciteta, rekao je, a prenosi BBC. 

Dai Whittingham, izvršni direktor britanskog odbora za sigurnost letenja, rekao je kako je stavljanje mobitela na zrakoplovni način rada ranije bio važan zbog nedovoljnog znanja o utjecaju mobitela na zrakoplove.

Dodao je da 5G mreža u Europi djeluje na frekvencijama koje ne ometaju let. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti