Hrvatska dobila svoj sustav uzbunjivanja kod nestanka djece - Neno alarm

U prošloj je godini u Hrvatskoj zabilježeno više od tisuću nestanaka djece, a u prosjeku je do pronalaska prošlo tri dana.

Martina Čizmić | 30.11.2022. / 12:37

Kad dijete nestane, svaka je minuta bitna kako bi ga se što prije pronašlo. Od danas će u tome policiji pomoći i Neno alarm. Radi se o hrvatskoj verziji poznatog američkog sustava Amber alert, koji se koristi u SAD-u za uzbunjivanje javnosti prilikom nestanka djeteta.

Kako su istaknuli na konferenciji za medije, Neno alarm napravljen  je u suradnji MUP-a i Mete te uz podršku Amber Alert Europe. Hrvatska je tako 30. zemlja na svijetu koja će dobiti takav sustav uzbunjivanja. 

Anita Matijević, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije, pojasnila je kako će funkcionirati taj alarm.

Svi korisnici Facebooka i Instagrama koji se spajaju na tu mrežu s IP adrese u krugu od 160 kilometara od mjesta nestanka djeteta dobit će obavijest na tim društvenim mrežama. U obavijesti će stajati kako je nestalo dijete, njegova dob, mjesto nestanka i odjeća u koju je bilo odjeveno te poveznica na MUP-ovu bazu Nestali, gdje će biti objavljena fotografija i detaljniji opis. Obavijest će biti vidljiva 24 sata i nakon toga će nestati. 

Odlučili smo ne objavljivati fotografiju i podatke kako bismo zaštitili dijete od kasnijeg dijeljenja fotografije djeteta po internetu, objasnila je Matijević te dodala kako će korisnici dobiti i informaciju kad je dijete pronađeno. 

Kad procijenimo da je nestanak rizičan i djetetov je život ugrožen,  poslat ćemo obavijest u Metu, a oni će vrlo brzo poslati obavijest korisnicima, dodala je Matijević. 

Iz policije su istaknuli kako je posljednjih godina zabilježen pad broja nestale djece u Hrvatskoj  ali i kako ulaskom u šengenski prostor rastu rizici od bijega i nestanka preko granice. 

Neno alarm (Foto: Zimo)

Nestanak djeteta treba prijaviti odmah, naglasila je Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije, jer se tako povećavaju šanse za njegovim pronalaskom.  

Savjetovala je roditeljima da razgovaraju s djecom i nauče ih da ne razgovaraju sa strancima, ne primaju darove od nepoznatih ljudi, ali i da znaju kome se i kako obratiti za pomoć. Također, treba s djecom razgovarati o ponašanju na društvenim mrežama i kako se zaštititi od nepoznatih osoba koje ih tamo pokušavaju kontaktirati. 

Pravobranitelja za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula je kako se u svijetu svake godine zabilježi nestanak 8 milijuna djece, a u Hrvatskoj više od 1000. Kako bi se taj broj smanjio, potrebno je raditi na prevenciji i prepoznavanju rizičnog ponašanja, a za to je potrebna suradnja policije i socijalnih službi, i obrazovnih institucija, roditelja i opće javnosti. 

Matijević je dodala kako se nestanak djeteta u prosjeku razriješi u roku od tri dana, ali uvijek postoje slučajevi u kojima su djeca žrtve kaznenog djela i potraga za njima može trajati i puno dulje. 

Na novinarsko pitanje jesu li o Neno alarmu razgovarali s teleoperaterima koji bi poruku mogli poslati svim korisnicima mobilnih telefona u Hrvatskoj, odgovorili su da nisu. Zasad se baziraju na korisnike društvenih mreža Mete. 

Također, dodali su kako trenutačno ne razmišljaju o širenju usluge i na nestale odrasle osobe. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti