Gradovima i općinama koje su na natječaju Europske komisije osvojili vaučere za izgradnju Wi-Fi infrastrukture na javnim mjestima, produžen je rok za realizaciju tih projekata za osam mjeseci, izvijestili su u ponedjeljak iz HAKOM-a.

Dodatni rokovi za realizaciju tih besplatnih Wi-Fi mreža po Europi dani su zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa diljem Europe i to u dogovoru Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA) i Europske komisije (EK).

Produljenje rokova odnosi se na sve jedinice lokalne samouprave ili udruženja jedinica lokalne samouprave koje su kroz tri dosadašnja natječaja u sklopu inicijative WiFi4EU za uspostavu besplatnih Wi-Fi mreža na javnim prostorima, osvojile vrijednosne kupone, ističu iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti), koja tehnički obavještava zainteresirane o tim natječajima EK-a u Hrvatskoj.

Sredinom ožujka ove godine EK je proveo četvrti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava putem vrijednosnih kupona za izgradnju Wi-Fi infrastrukture po gradovima i mjestima, na što su se, kao i na prethodna tri mogli javiti i iz Hrvatske po principu "tko prije, taj dobije".

To je sada u 'mirovanju', a u prethodna tri poziva, 438 hrvatskih gradova i općina dobili su vrijednosne kupone za Wi-Fi, od kojih je većina, prema informacijama iz HAKOM-a, već i implementirala Wi-Fi rješenja na svojim javnim mjestima.

Na portalu WiFi4EU je inače registrirano više od 26 tisuća jedinica lokalne samouprave iz EU-a, od kojih je iz Hrvatske do sada registrirano 485, koji su na tim natječajima za javni Wi-Fi osvojili vrijednosne kupone od ukupno 6,57 milijuna eura. Time je gotovo 80 posto hrvatskih općina i gradova osvojilo te kupone te ih većina i sa Wi-Fi rješenjima otvorila mreže za besplatno korištenje javnosti.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju