EU planira mobilizirati resurse za uvođenje umjetne inteligencije ne bi li uhvatio korak sa SAD-om i Kinom

Europa ima sve preduvjete da postane svjetski predvodnik u sustavima umjetne inteligencije koji se mogu sigurno upotrebljavati i primjenjivati, ali...

Martina Čizmić | 20.02.2020. / 09:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska komisija predstavila je digitalnu strategiju s kojom bi Europa postala važan čimbenik u digitalnom području, u kojem trenutačno zaostaje za Sjedinjenim Državama i Kinom.

Komisija je iznijela viziju europskog društva zasnovanog na digitalnim rješenjima po mjeri čovjeka, koje poduzećima pruža nove mogućnosti i potiče razvoj pouzdane tehnologije radi promicanja otvorenog i demokratskog društva te dinamičnog i održivog gospodarstva. Digitalni sektor ključni je čimbenik u borbi protiv klimatskih promjena i realizaciji zelene tranzicije.

Danas predstavljamo svoje ciljeve za izgradnju digitalne budućnosti Europe. Obuhvaćena su područja od kibernetičke sigurnosti, ključnih infrastruktura, digitalnog obrazovanja i vještina do demokracije i medija. Željela bih da digitalna Europa odražava najbolje od Europe – otvorenost, pravednost, raznolikost, demokratičnost i samopouzdanje, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Komisija je u srijedu predstavila Bijelu knjigu, čime otvara javnu raspravu, o okviru za pouzdanu umjetnu inteligenciju koji se temelji na izvrsnosti i povjerenju. Cilj je u partnerstvu s privatnim i javnim sektorom mobilizirati resurse duž cijelog vrijednosnog lanca i stvoriti prave poticaje za brže uvođenje umjetne inteligencije, među ostalim u malim i srednjim poduzećima.

Europa ima sve preduvjete da postane svjetski predvodnik u sustavima umjetne inteligencije koji se mogu sigurno upotrebljavati i primjenjivati. Imamo izvrsne istraživačke centre, sigurne digitalne sustave i razvijenu robotiku te konkurentne proizvodne i uslužne sektore, od automobilske industrije i energetike do zdravstva i poljoprivrede, navodi Komisija.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen ističe da umjetna inteligencija mora služiti ljudima i uvijek biti sukladna s ljudskim pravima.

Upravo zato, čovjek mora imati kontrolu u kritičnim odlukama. Tzv. visokorizična umjetna inteligencija mora biti provjerena i dobiti certifikat prije nego što se pojavi na jedinstvenom tržištu, rekla je Von der Leyen.

Komisija je također predstavila prijedlog podatkovne strategije koja bi trebala osigurati da EU postane uzor i predvodnik u društvu koje je iskoristilo moć podataka. U tu je svrhu predviđena uspostava istinskog europskog podatkovnog prostora, tj. jedinstvenog tržišta podataka kako bi se oslobodio potencijal neiskorištenih podataka i omogućio njihov slobodan protok unutar Europske unije i među sektorima, što će koristiti poduzećima, istraživačima i javnim upravama.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti