Hoćemo li, zahvaljujući EU, napokon moći slati poruke svima, bez obzira na platformu koju koriste?

Velike tehnološke tvrtke, prema novim europskim pravilima, imaju do 2024. godine da omoguće korisnicima slanje poruka na različitim platformama.

Martina Čizmić | 20.07.2022. / 16:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europske odredbe o Digitalnom tržištu i Digitalnim uslugama, koje su prihvaćene početkom srpnja, trebale bi građanima EU olakšati korištenje usluga digitalnih tvrtki i platformi, a ujedno i uvesti reda na digitalno tržište u EU.

Naime, jedna od boljki velikih društvenih mreža i platformi je činjenica da korisnici ne mogu međusobno razmjenjivati poruke. Dok je moguće poslati e-mail bilo kome i bez obzira tko mu je pružatelj usluge elektroničke pošte, instant poruku moguće je slati samo unutar iste aplikacije odnosno mreže.

Andreas Schwab, Margrethe Vestager, Thierry Breton, Cedric O Dogovorena nova pravila EU koja bi trebala ograničiti monopol velikih internetskih platformi

Meta (tadašnji Facebook) još je prije nekoliko godina najavila da planira objediniti svoje platforme za dopisivanje (WhatsApp, Instagram i Facebook Messenger), kako bi korisnici mogli slati poruke jedni drugima bez obzira na to koju aplikaciju koriste. No, to znači da su korisnici i dalje na platformi iste tvrtke.

Nova europska pravila to bi promijenila te bi trebala prisiliti velike platforme da se otvore i dopuste razmjenu poruka među platformama. U praksi to bi značilo, da bi korisnik koristeći Facebook Messenger, mogao bez problema poslati poruku nekome tko koristiti iMessage, ali i nekome tko koristi Microsoft Teams.

Zagovornici interoperabilnosti, kako se to stručno zove, smatraju da je to dobra stvar jer korisnici ne bi bili prisiljeni koristiti aplikacije za dopisivanje koje koriste njihovi prijatelji. Međutim, tvrtke koje su vlasnici platformi ili aplikacija vide cijeli niz problema koje bi trebalo riješiti prije nego što interoperabilnost zaživi u praksi.

Jedan od ti problema je pitanje privatnosti korisnika. Ako tvrtke međusobno razmjenjuju poruke koje su korisnici poslali, kako onda mogu garantirati sigurnost i privatnost tih poruka.

Fake news Zbog novih pravila EU-a velikim tehnološkim kompanijama prijete velike kazne

Nova europska pravila navode kako bi tehnološke tvrtke morale "očuvati razinu sigurnosti, uključujući enkripciju na oba kraja, gdje je to primjenjivo". No, ne shvaća svaki servis za razmjenu poruka sigurnost i enkripciju na isti način. Primjerice, poruke koje se šalju putem WhatsAppa, Vibera i iMessagea imaju obostranu enkripciju što znači da su u potpunosti zaštićene od nepoželjnih pogleda. Ali poruke koje se šalju putem Facebook Messengera ili Microsoft Teamsa nemaju automatski uključenu obostranu enkripciju, što bi moglo predstavljati izazov ako dođe do povezivanja s drugim servisima.

Kako piše Bloomberg, cijela industrija taj bi problem mogla riješiti tako da dogovori jednak enkripcijski standard za sve. To bi ujedno značilo i da bi tvrtke morale riješiti tehničke detalje, kao što je razmjena poruka između aplikacija koje se koriste na različitim operativnim sustavima.

Zanimljivo, upravo je o tome u razgovoru za Zimo još prije dvije godine pričao izvršni direktor Vibera, Djamel Agaoua. 

Slika nije dostupna Šef Vibera ima zanimljivu ideju: Želimo omogućiti korisnicima da se dopisuju sa svima, bez obzira koju platformu koriste

S tehničkog gledišta, tako nešto u potpunosti je moguće. Znamo kako poslati poruku s Vibera na SMS i obratno. Enkripcija samo znači da imamo dogovoren protokol i razinu zaštite među platformama. Prva je mogućnost da dopustimo razmjenu s platformama koje nisu sigurne i da to jasno naznačimo korisnicima, s druge strane možemo surađivati samo s onima koji koriste isti enkripcijski protokol. No, to zahtjeva raspravu i dobru volju među platformama. U konačnici će vjerojatno obje opcije biti prihvaćene, ovisno o platformi, otkrio je planove Agaoua.

Vjerujemo kako će u budućnosti doći do povezivanja kako bismo ljudima omogućili da odaberu sučelje koje žele i razinu privatnosti, a s te platforme će moći komunicirati i s drugim ljudima. Viberovci će, tako moći i slati poruke WhatsAppovcima. To će biti veoma dobro za korisnike. Facebook sad ima specifičan odnos prema privatnosti (nema je), ako želite komunicirati s ljudima na toj platformi morate odustati od svoje privatnosti, a trebali biste moći zadržati svoje stavove i stupanj privatnosti. Potaknut ćemo raspravu, jer smatramo da je to pravi put kojim bismo mogli proširiti korisničko iskustvo, a istovremeno zaštiti korisnike, pojasnio je u razgovoru za Zimo 2020. godine, Agaoua.

No, kako je na primjeru e-maila i SMS-a moguće vidjeti, interoperabilnost nije nova niti nemoguća. Stariji čitatelji sjetit će se početaka interneta i činjenice da su postojale aplikacije koje su omogućavale istovremeno dopisivanje s ljudima na različitim platformama - od AIM (AOL Instant Messenger) preko MSN Messengera do Yahoo Messengera i sličnih.

Biljana Borzan Usvojena oba zakona koji će regulirati online tržište u EU: "Tko hoće kod nas poslovati, mora poštivati naša pravila!"

Jedna od omiljenih aplikacija za dopisivanje na različitim platformama je Pidgin. Gary Kramlich, koji je autor te aplikacije za Bloomberg je istaknuo kako je trenutno, održavanje takve aplikacije koja omogućuje interoperabilnost, izuzetno kompleksno i teško. U aplikaciju treba ugraditi kompleksne mogućnosti koje moderna razmjena poruka podržava kao što su dodavanje privitaka ili uređivanje već poslanih poruka.

Tome treba pridodati i aplikacije poput Signala, koje smatraju da bi povezivanjem s drugim platformama bila ugrožena sigurnost i privatnost njihovih korisnika. Naime, Signal za razliku od Mete, ne prikuplja podatke o svojim korisnicima niti im na temelju tih podataka servira oglase. Stoga se postavlja pitanje, je li uopće realno za očekivati da će u relativno kratkom roku platforme postići nekakav međusoban dogovor i omogućiti interoperabilnost.

Naime, velike tehnološke tvrtke, prema novim europskim pravilima, imaju do 2024. godine da omoguće korisnicima slanje poruka na različitim platformama, a do 2026. da to isto omoguće za grupne poruke, dok bi do 2028. korisnici trebali moći uspostaviti glasovni i video poziv bez obzira koju platformu koriste i na koju platformu upućuju poziv.

Ako ova europska ideja zaživi, korisnicima će omogućiti puno bolju komunikaciju s njihovim prijateljima, kolegama ili poslovnim partnerima. Samo još i da bude stabilna, sigurna i privatna.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti