Zbog novih pravila EU velikim tehnološkim kompanijama prijete velike kazne

Prema novim pravilima koja bi Europska komisija uskoro trebala usvojiti kompanije poput Mete, Googlea i Twittera morat će poduzeti ozbiljnije mjere protiv širenja dezinformacija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.06.2022. / 14:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska komisija radi dodatni pritisak na tehnološke kompanije poput Facebooka, Googlea i Twittera od kojih će zatražiti da poduzmu veće i ozbiljnije mjere protiv lažnih računa i deepfakea na svojim platformama. U suprotnom, prijete im velike kazne.

Slika nije dostupna ''Tipkovnica je jača od mača'' ili kako prepoznati "fake news" na internetu

Više informacija o tim novim pravilima koja su usmjerena protiv lažnih vijesti i manipulacija na internetu koje su sve češće pa je ponekad često teško razlikovati istinitu od lažne informacije, Europska komisija trebala bi objaviti sutra. Pravila ponašanja, odnosno kodeks donesen je još 2018., no on je bio dobrovoljan, a prema novinarima koji su vidjeli nova pravila, sada bi se takve aktivnosti na internetu trebale regulirati, pri čemu će se odgovornost podijeliti između regulatora i potpisnika kodeksa.

Nakon potpisivanja kodeksa, kompanije će imati pola godine za implementaciju mjera, nakon čega, u slučaju njihova kršenja, mogu biti kažnjene i s do 6 posto svog globalnog prometa. U slučaju Google i Mete čiji je prošlogodišnji promet iznosio 258, odnosno 118 milijardi dolara, jasno je kako su potencijalne kazne iznimno velike.

Borba protiv deepfakea i lažnih profila

Među inim, u dokumentu se navodi da će njegovi potpisnici na svojim servisima uvesti, ojačati i provoditi jasne politike oko nedopuštenog manipulativnog ponašanja i praksi, a koji će se odnositi na dokaze o novim tehnikama i taktikama koje koriste zlonamjerni akteri. To se, dakle, ponajviše odnosi na lažne račune i deepfake, odnosno lažne videozapise koji se čini stvarnima, a čije posljedice mogu biti iznimno opasne i dalekosežne.

Slika nije dostupna Britanci upozoravaju na ruske trolove koji šire dezinformacije po društvenim mrežama

Također, posebno se naglašava poduzimanje mjera protiv lažnog oglašavanja te veća transparentnost oko političkog oglašavanja, a kodeks bi trebao biti povezan s novim Zakonom o digitalnim uslugama EU.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti