Europa je postala vruće bojište: Zahuktala se borba za "najboljima od najboljih"

Europski rat za talenate u AI industriji se zaoštrava, jer startupi mame bivše radnike velikih tvrtki, zbog čega se one suočavaju s problemima.

Branimir Vorša | 11.03.2024. / 12:41

Digitalne tehnologije u EU (Foto: Getty Images)

Porast broja startup tvrtki koje se bave umjetnom inteligencijom (AI) u Europi intenzivirao je natjecanje za tehničke talentirane pojedince, prisiljavajući tvrtke poput Google DeepMinda da biraju između značajnih isplata ili gubitka vrhunskih umova.

Ulagači, ohrabreni uspjehom OpenAI-jevog ChatGPT-a, preplavili su obećavajuće AI startupove sa financiranjem, pridonoseći mnoštvu stranih AI tvrtki, uključujući kanadsku Cohere i američke Anthropic i OpenAI, koje su prošle godine otvorile urede u Europi.

DeepMind, poznat po primjeni umjetne inteligencije na različitim područjima od svog osnutka 2010. godine i naknadne akvizicije od strane Googlea 2014. godine, sada se bori s dobro financiranim rivalima koji napadaju njihov teritorij. Naime, suosnivač Mustafa Suleyman i istraživač Arthur Mensch otišli su iz DeepMinda kako bi pokrenuli Inflection AI i Mistral AI, pri čemu su oba postigla više milijardi dolara vrijednosti nedugo nakon pokretanja.

Umjetna inteligencija Koliko ljudi vjeruju umjetnoj inteligenciji? Rezultati su iznenađujući

DeepMind želi zadržati talente ponudom svojih dionica

U pokušaju da zadrži talente, DeepMind je ove godine navodno odobrio ograničeni pristup dionicama, vrijedan milijune dolara, odabranim višim istraživačima. To je stvarno konkurentski prostor, rekao je glasnogovornik DeepMinda, govoreći o konkurenciji i naglašavajući njihov stalni uspjeh u privlačenju i njegovanju talenata.

Tvrtka za traženje izvršnih direktora Avery Fairbank primijetila je značajno povećanje plaća za izvršne menadžere u britanskim AI tvrtkama, posebno s ulaskom stranih divova kao što su Anthropic i Cohere. Prema Charlieju Fairbanku, generalnom direktoru Avery Fairbanka, plaće rukovoditelja u AI tvrtkama od oko 350.000 funti, porasle su sada za 50.000 do 100.000 funti.

Cohere, specijaliziran za interne chatbotove i alate, osigurao je vodeće istraživače Phila Blunsoma i Sebastiana Rudera iz DeepMinda, ističući privlačnost izgradnje značajnog poslovanja s vodećim tvrtkama u industriji. Ekaterina Almasque iz tvrtke za rizični kapital OpenOcean primijetila je da s nedostatkom vještina umjetne inteligencije, DeepMind više nije daleki lider na tom području, jer se razne tvrtke bore za zapravo ograničen broj talenata.

Brin i Page Suosnivač Googlea priznao da su zabrljali s umjetnom inteligencijom: Odgovori na upite su “previše lijevi”

Inflection AI i Mistral AI, koje je utemeljilo bivše osoblje DeepMinda, brzo su stekli značaj, prikupivši znatna venture financiranja. OpenAI se proširio međunarodno, otvorivši urede u Londonu i Dublinu, s planovima za daljnje širenje, dok je Cohere udvostručio broj zaposlenih u Londonu i namjerava zadržati putanju rasta.

Radnici u AI industriji mogu postavljati uvjete

Eskalirajući rat nad talentima osnažio je radnike da postavljaju zahtjeve, a tvrtke kao što su ElevenLabs i Bioptimus nude dioničke opcije, velikodušne plaće i mogućnosti rada na daljinu kako bi privukle i zadržale kvalificirane pojedince. Startup okruženje pruža jedinstvenu priliku za talente da značajno doprinesu i imaju udjela u uspjehu tvrtke, u suprotnosti s privlačnošću uspostavljene reputacije i baze talenata Big Tech-a.

Suradnja s robotom Generacija Z više vjeruje AI, nego svojim šefovima kada su u pitanju savjeti oko karijere

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti