Europa odlučila: Od 2023. i digitalne platforme plaćaju porez u EU-u

Nova pravila trebala bi spriječiti utaju i izbjegavanje poreza.

Hina | 02.12.2020. / 12:05

Europska unija (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Ministri financija zemalja članica EU-a podržali su u utorak proširenje europskih pravila o poreznoj transparentnosti na digitalne platforme poput Amazona, Ubera i Airbnba, koje bi također trebale plaćati pravedni dio poreza.

Njemačko predsjedništvo upoznalo je ministre s dogovorom koji je postignut na tehničkoj razini o dopuni Direktive o administrativnoj suradnji u području oporezivanja.

Ministri su podržali dogovor koji će biti upućen na usvajanje pisanim postupkom, jer na video-konferenciji nije moguće donošenje odluka.

Prema novim pravilima od 2023. porezne vlasti zemalja članica automatski će razmjenjivati informacije o prihodima koje su trgovci ostvarili na digitalnim platformama.

To bi trebalo spriječiti utaju i izbjegavanje poreza.

Poslovanje digitalnih platformi predstavlja nove izazove za porezne vlasti, posebice za prekogranične usluge. Nova pravila o administrativnoj suradnji osigurat će zemljama članicama važan alat kako bi trgovci na digitalnim platformama plaćali pravedni udio poreza, rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti