Europljani sastavili 23 preporuke o budućim metaverzumima: U središtu osam vrijednosti i načela

Komisija je otvorena za očitovanje svih ostalih zainteresiranih strana o virtualnim svjetovima, a svoje mišljenje može se dati do 3. svibnja putem internetske stranice EK.

Martina Čizmić | 24.04.2023. / 14:10

Metaverse ili virtualni svjetovi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kako će se i u kom smjeru razvijati budući virtualni svjetovi, odnosno metaverzumi? Upravo su na to pitanje svoje mišljenje davali građani iz cijele Europe na završnom sastanku europskog panela građana o virutalnim svjetovima. Tijekom tri vikenda rasprava, koje su se održale u Bruxellesu, građani su imali priliku oblikovati preporuke o vrijednostima i mjerama za poželjne i pravedne europske virtualne svjetove. 

Sofie Hvitved Poznata futurologinja otkriva budućnost metaverzuma: "Snažno će utjecati na naše društvo, samo ne znamo kako"

Kako su priopćili iz Europske komisije, panel od oko 150 nasumično odabranih građana i građanki koji predstavljaju raznolikost europskog stanovništva iznio je 23 preporuka o očekivanjima građana u pogledu budućnosti, načela i mjera kako bi se osiguralo da su virtualni svjetovi EU-a pravedni i primjereni građanima. Te su preporuke strukturirane oko osam vrijednosti i načela: sloboda izbora, održivost, usmjerenost na čovjeka, zdravlje, obrazovanje, sigurnost i zaštita, transparentnost i integracija.

8 načela europskog panela građana su:

1) Sloboda izbora - korištenje virtualnih svjetova je slobodno za sve pojedince, bez stavljanja u nepovoljan položaj onih koji ga ne koriste.

2) Održivost - funkcioniranje i korištenje virtualnih svjetova mora biti prihvatljivo za okoliš.

3) Čovjek je u središtu - tehnološki razvoj i regulativa virtualnih svjetova služve i poštuju potrebe, prava i očekivanja korisnika.

4) Zdravlje - fizičko i mentalno zdravlje ljudi temeljni je stup za razvoj i korištenje virtualnih svjetova.

5) Obrazovanje i pismenost - obrazovanje, podizanje svjesnosti i vještina kako koristiti virtualne svjetove u središtu su razvoja virtualnih svjetova.

6) Sigurnost - europski građani trebaju biti sigurni, što uključuje zaštitu podataka i sprječavanje manipulacije i krađe.

7) Transparentnost - transparentna pravila štite ljude, njihove osobne podatke i mentalno i fizičko zdravlje. Korištenje podataka (od treće strane) je transparentno).

8) Inkluzija - jednaka mogućnost pristupa za sve građane - bez obzira na njihovu dob, prihode, vještine, tehnološku dostupnost, državu i slično.

 

Komisija trenutačno priprema novu inicijativu o virtualnim svjetovima u kojoj će se opisati europska vizija u skladu s europskim digitalnim pravima i načelima, a predstojeća inicijativa bit će usmjerena na rješavanje društvenih izazova, poticanje inovacija za poduzeća i tranziciju prema web-mjestu 4.0.

Metaverse Tinejdžeri su prilično nezainteresirani za tehnologiju budućnosti

Podsjećaju kako se europskim digitalnim pravima i načelima promiče održiva antropocentrična vizija digitalne transformacije. Njima će se voditi vizija budućih virtualnih svjetova, odražavajući vrijednosti EU-a i temeljna prava.

Iako je panel građana dao svoje preporuke, Komisija je otvorena za očitovanje svih ostalih zainteresiranih strana o virtualnim svjetovima. Stoga svi koji su zainteresirani za ovo pitanje, svoje mišljenje mogu poslati direktno Komisiji putem web stranice do 3. svibnja i tako utjecati na budući razvoj metaverzuma u Europi. 

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti