Europljani spremni i voljni plaćati nosivim uređajima

Sve dostupniji pametni uređaji, ali i nove metode plaćanja te novi načini zaštite potaknuli su građane diljem Europe na prihvaćanje beskontaktnog plaćanja.

Martina Čizmić | 22.02.2018. / 13:28

Beskontaktno plaćanje (Foto: Mastercard) (Foto: Mastercard)

Mogućnost beskontaktnog plaćanja pomoću pametnog uređaja sve je privlačnija potrošačima u Europi. Tako četvrtina (24 posto) Europljana želi koristiti mogućnost beskontaktnog „prisloni i plati“ plaćanja pametnim satom, narukvicom, privjeskom ili drugim nosivim uređajem. Zanimljivo je kako su korisnici u Hrvatskoj još zainteresiraniji za tu mogućnost. Prema istraživanju koje je proveo Mastercard, čak trećina Hrvata želi plaćati pametnim uređajem.

Sve dostupniji pametni uređaji, ali i nove metode plaćanja te novi načini zaštite, potaknuli su građane diljem Europe na prihvaćanje beskontaktnog plaćanja.

Banke diljem Europe rade s Mastercardom na uvođenju novih načina beskontaktnog plaćanja. Nizozemska banka ABN AMRO jedna je od prvih banaka koja je povezala račun korisnika s nosivim uređajem te omogućila plaćanje diljem svijeta, u okviru pilot-projekta s 500 potrošača različitih dobnih skupina koji će iskusiti kako je plaćati prstenom, satom, narukvicom ili privjeskom.

Europa je predvodnik u beskontaktnom plaćanju, a taj je nevjerojatni uspjeh stvorio potražnju za još većom praktičnošću, rekao je Paolo Battiston, izvršni potpredsjednik, Digital Payments & Labs Europe, Mastercard. Povjerenje kupaca u beskontaktnu tehnologiju veće je nego ikad, zbog čega su spremni isprobati beskontaktno plaćanje i na povezanim uređajima. Pilot-projekti poput ovog u Nizozemskoj će osnažiti potrošače u digitalnoj ekonomiji.

Inače, Mastercard je nedavno najavio inicijativu za stvaranjem veće dosljednosti u plaćanju tako što će beskontaktna plaćanja učiniti globalnim standardom u narednih pet godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti