Europol se pohvalio: Uklonili smo Genesis Market koji je prodavao identitete više od 2 milijuna ljudi

Nizozemska policija je napravila portal za provjeru, na kojem je dovoljno upisati e-mail adresu ne bi li otkrili je su li i vaši podaci pronađeni na Genesis Marketu.

Martina Čizmić | 05.04.2023. / 16:20

Kibernetički napadi
Kibernetički napadi - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

 Europol se pohvalio operacijom u kojoj je sudjelovalo čak 17 zemalja (među kojima nije i Hrvatska), a tijekom koje je uklonjen Genesis Market. Kako opisuju, Genesis Market je jedno od najopasnijih hakerskih tržišta koje prodaje ukradene vjerodajnice računa (korisnička imena i lozinke) hakerima diljem svijeta.

Priopćeno je kako je Genesis Market sad zatvoren, a njegova infrastruktura zaplijenjena. Istodobno su provedene brojne akcije diljem svijeta, što je rezultiralo sa 119 uhićenja i 208 pretraga nekretnina.
 
 
Na čelu akcije su američki Federalni istražni ured (FBI) i nizozemska nacionalna policija (Politie), sa zapovjednim mjestom postavljenim u sjedištu Europola na dan akcije za koordinaciju različitih mjera provedbe koje se provode diljem svijeta.
 
Genesis Market smatran je jednim od najvećih posrednika u kriminalu, s više od 1,5 milijuna popisa botova što ukupno iznosi više od 2 milijuna identiteta u vrijeme njegovog uklanjanja.

Zašto je Genesis Market bio tako opasan?

Kako pojašnjavaju iz Europola, glavna kriminalna roba Genesis Marketa bili su digitalni identiteti. Ovo bi tržište nudilo na prodaju "botove" koji su zarazili uređaje žrtava zlonamjernim softverom ili napadima preuzimanja računa.
 
Nakon kupnje takvog bota, kriminalci bi dobili pristup svim podacima koje je prikupio kao što su otisci prstiju, kolačići, spremljene prijave i podaci obrasca za automatsko popunjavanje. Ove informacije prikupljane su u stvarnom vremenu – kupci bi bili obaviješteni o svakoj promjeni lozinki itd.
 
 
Cijena po botu kretala bi se od samo 0,70 američkih centi do nekoliko stotina dolara, ovisno o količini i prirodi ukradenih podataka. Najskuplji bi sadržavao financijske podatke koji bi omogućili pristup internetskim bankovnim računima.
 
Kriminalci koji su kupili ove posebne botove nisu dobili samo ukradene podatke, već i način na koji ih mogu koristiti. Kupci su dobili prilagođeni preglednik koji bi oponašao onaj njihove žrtve. To je kriminalcima omogućilo pristup računu svoje žrtve bez pokretanja bilo koje sigurnosne mjere na platformama koje je žrtva koristila. Ove sigurnosne mjere uključuju prepoznavanje druge lokacije za prijavu, drugog otiska prsta preglednika ili drugog operativnog sustava.
 
Osim toga, za razliku od drugih kriminalnih tržišta, Genesis Market je bio dostupan na otvorenom webu, iako je pristup bio moguć samo uz pozivnicu. Njegova pristupačnost i niske cijene učinilo ga je popularnim resursom među hakerima.
 
 
Uklanjanje Genesis Marketa bilo je prioritet za provedbu zakona s obzirom na sposobnost platforme da omogući sve vrste kibernetičkog kriminala.
 
"Zajedničkim naporima svih uključenih tijela za provođenje zakona, ozbiljno smo poremetili kriminalni kibernetički ekosustav uklanjanjem jednog od njegovih ključnih pokretača. S obzirom da se žrtve nalaze diljem svijeta, suradnja s našim međunarodnim partnerima bila je ključna za uspjeh ovog slučaja", istaknuo je voditelj Europolovog Europskog centra za kibernetički kriminal, Edvardas Šileris

Kako znati jesu li vaši podaci ukradeni i što napraviti ako jesu?

S više od 1,5 milijuna botova navedenih na Genesis Marketu, velike su šanse da su podaci brojnih građana već završile za prodaju na ovom kriminalnom tržištu.
 
Nizozemska policija stoga je napravila portal za provjeru, na kojem je dovoljno upisati e-mail adresu ne bi li otkrili je su li i vaši podaci pronađeni na Genesis Marketu.
 
Ako pronađete svoje podatke u bazi, evo što trebate napraviti.
 
Pokrenite antivirusni program. U većini slučajeva, vaš antivirusni program uhvatit će zlonamjerni softver i ukloniti ga. Tek tada trebate promijeniti sve svoje lozinke – ne prije ako ne želite da ih se dočepaju kibernetički kriminalci.
 
 
Obavijestite relevantne organizacije kao što su banka, osiguravajuće društvo i bilo koja druga važna treća strana s kojom poslujete.
 
Upamtite da kibernetički kriminalci brzo prilagođavaju svoje tehnike kako bi iskoristili svaku priliku. Postoje jednostavne preventivne radnje koje možete poduzeti kako biste im otežali pristup vašim uređajima i podacima:
 
Ako je dostupan, koristite antivirusni softver na svim svojim elektroničkim uređajima.
 
Redovno ažurirajte svoj softver, uključujući preglednik, antivirusni program i operativni sustav.
 
Pregledavajte i preuzimajte samo službene verzije softvera i uvijek s pouzdanih web stranica.
 
Budite oprezni dok pregledavate internet i ne klikajte na sumnjive poveznice, skočne prozore ili dijaloške okvire.
 
Dvaput razmislite prije nego što kliknete na poveznice ili privitke u neočekivanim porukama e-pošte.
 
Postavite jedinstvene lozinke. Generirajte snažne lozinke ili zaporke za svaku pojedinačnu web stranicu i uslugu. Ovdje dobro dolazi korištenje upravitelja lozinkama.
 
Aktivirajte funkciju multifaktorske provjere autentičnosti kad god je to moguće za sve vaše račune.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti