Europol se pohvalio: Uklonili smo jedan od najbrže širećih mobilnih malwarea koji je harao Androidovim pametnim telefonima

Ova vrsta zlonamjernog softvera širila se poput požara zbog svoje mogućnosti pristupa kontaktima zaraženog pametnog telefona. Poruke koje su sadržavale veze na FluBot zatim su poslane na te brojeve, što je dodatno pomoglo širenju zlonamjernog softvera, ističu iz Europola.

Martina Čizmić | 01.06.2022. / 14:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europol je objavio kako je u međunarodnoj operaciji, provedenoj u 11 zemalja, uklonjen jedan od najbrže širećih mobilnih zlonamjernih programa (malware) dosad.

Kako su pojasnili, radi se o FluBotu, zlonamjernom softveru za Android koji se agresivno širi putem SMS-a, a cilj mu je krađa lozinki, podataka o online bankarstvu i drugih osjetljivih informacija sa zaraženih pametnih telefona diljem svijeta. Njegovu infrastrukturu uspješno je preuzela nizozemska policija (Politie) ranije u svibnju, čime je ova vrsta zlonamjernog softvera postala neaktivna.

Slika nije dostupna Šalju se milijuni poruka, a izvor nije poznat: Finci na udaru opasnog malwarea

Podsjetimo, FluBot je prvi put uočen u prosincu 2020., a tijekom 2021. godine raširio se po cijelom svijetu. Ovaj zlonamjerni softver instaliran je putem tekstualnih poruka koje su od korisnika Androida tražile da kliknu na poveznicu i instaliraju aplikaciju za praćenje isporuke paketa ili preslušavanje lažne poruke govorne pošte. Jednom instalirana, zlonamjerna aplikacija, koja je zapravo bila FluBot, tražila bi dopuštenja za pristup velikom broju opcija na uređaju. Hakeri bi tada upotrijebili ovaj pristup za krađu vjerodajnica za bankovne aplikacije ili pojedinosti računa kriptovalute i onemogućili ugrađene sigurnosne mehanizme.

Ova vrsta zlonamjernog softvera širila se poput požara zbog svoje mogućnosti pristupa kontaktima zaraženog pametnog telefona. Poruke koje su sadržavale veze na FluBot zatim su poslane na te brojeve, što je dodatno pomoglo širenju zlonamjernog softvera, ističu iz Europola. 

Slika nije dostupna Hakeri imaju novi način da vam počiste bankovni račun u samo sat ili dva

Uz slučajeve koji su se proširili diljem Europe i Australije, međunarodna policijska suradnja bila je ključna u uklanjanju kriminalne infrastrukture FluBot.

Iz Europola ističu kako su u akciju bile uključene policije Australije, Belgije, Finske, Mađarske, Irske, Španjolske, Švedske, Švicarske, Nizozemske i Sjedinjenih Država, uz koordinaciju međunarodne aktivnosti koju provodi Europolov Europski centar za kibernetički kriminal (EC3).

Moj uređaj je zaražen – što da radim

FluBot se skriva i prikazuje kao legitimna aplikacija, pa ga može biti teško uočiti. Postoje dva načina da utvrdite je li neka aplikacija zlonamjerni softver:

Ako dodirnete aplikaciju, a ona se ne otvori ili ako pokušate deinstalirati aplikaciju, a umjesto toga se prikaže poruka o pogrešci.

Zabrinutost Pojavila se zloćudna aplikacija za Android koju je gotovo nemoguće ukloniti s telefona, provjerite imate li je i vi

Ako mislite da je neka aplikacija zlonamjerni softver, izvršite vraćanje telefon na tvorničke postavke. No, napominjemo da ćete u tom slučaju izgubiti sve podatke koje ste imali pohranjene na tom uređaju ako ih prethodno niste pohranili na neko drugo mjesto (na računalo ili cloud). 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti