Šalju se milijuni poruka, a izvor nije poznat: Finci na udaru opasnog malwarea

Od kraja prošlog tjedna Finci primaju velike količine poruka u kojima se nalaze linkovi čijim bi otvaranjem telefoni mogli zaraziti malwareom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.11.2021. / 14:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih dana užarili su se pametni telefoni finskih korisnika. Poruke dolaze jedna za drugom te se njihov broj mjeri u milijunima. Tko ih šalje, još nije poznato, no poznat je razlog - žele zaraziti što više korisnika malwareom FluBot koji je skriven u porukama, odnosno koji se može preuzeti na telefon klikom na priloženi link u poruci. Među inim, poruke sadrže i glasovnu obavijest u kojoj se od korisnika traži otvaranje tog linka.

Slika nije dostupna Nove dvije vrlo opasne prijetnje za korisnike Android uređaja: Ako imate neke od ovih aplikacija, odmah ih uklonite

Korisnicima Androida koji zaista otvore link prikazuje se zahtjev u kojem se od njih traži dopuštenje za preuzimanjem i instalacijom aplikacije na telefon, a oni koji daju dopuštenje za instalaciju završe u problemima jer time na svoje uređaje instaliraju malware. Situacija za korisnike Appleovih telefona nešto je drukčija te, ako oni kliknu na poveznicu iz poruke, otvorit će im se internetske stranice s prevarantskim sadržajem.

Ovaj je napad, kako je komentirao Reemu Makeela, izvršni direktor za sigurnost najvećeg finskog telekoma Elisa Oyj, iznimno zabrinjavajući, ponajviše zbog broja poruka koje se šalju korisnicima. Iz drugog najvećeg finskog telekoma (Telia) također upozoravaju na veliku količinu poruka s malwareom koje kruže te napominju da su presreli stotine tisuća takvih poruka.

Slika nije dostupna Uložili ste u kriptovalute? Čuvajte se Babadede, posebno podmuklog novog hakerskog oružja za krađu

Prema Bloombergu, ovaj je napad počeo krajem prošlog tjedna te su iz nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost izdali upozorenje vezano uz napad i malware. Dok telekomi i stručnjaci za sigurnost pokušavaju zaustaviti napad, što nije niti malo jednostavno, s obzirom na to da se šalju milijuni poruka, korisnicima se savjetuje oprez te da ne otvaraju takve poruke, odnosno pogotovo da ne otvaraju linkove u njima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti