Gotovo 150 ljudi uhićeno je u sklopu svjetske akcije protiv ilegalne trgovine na dark webu, objavio je u utorak Europol, što je jedna od najvećih takvih akcija do sada.

U akciji pod nazivom DarkHunTOR zaplijenjeno je nekoliko milijuna eura u novcu i bitcoinu, droga i oružje.

Akcija je uslijedila nakon što je u siječnju pod vodstvom njemačke policije razbijen DarkMarket, jedno od glavnih tržišta na dark webu.

Telegram Umjesto dark weba, kibernetički kriminalci sve više koriste Telegram

Dark web Poput scenarija iz trilera: Manijak unajmio plaćenog ubojicu putem dark weba i platio ga u bitcoinima

Prodaja cjepiva na dark webu Na dark webu se prodaju negativni testovi, cjepiva i COVID putovnice: "Ne brinite, to nam je posao, napravili smo to za mnoge ljude i sve je prošlo u redu"

Akcija DarkHunTOR sastojala se od akcija u Australiji, Bugarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, navodi Europol.

U SAD-u je uhićeno oko 65 ljudi, u Njemačkoj 47, u Britaniji 24, u Italiji četvero te četvero u Nizozemskoj. Nekoliko uhićenih bili su važne mete za Europol.

Zaplijenjeno je 26,7 milijuna eura u novcu i kriptovalutama, droga, uključujući 25.000 komada ecstasyja, te 45 komada oružja.

Talijanska policija zatvorila je ilegalna tržišta DeepSea i Berlusconi na kojima je bilo oglašeno više od 100.000 ilegalnih proizvoda, navodi Europol, koji je akciju koordinirao s Eurojustom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju