Na dark webu se prodaju negativni testovi, cjepiva i COVID putovnice: "Ne brinite, to nam je posao, napravili smo to za mnoge ljude i sve je prošlo u redu"

Cjepiva protiv COVID-19, lažne putovnice cijepljenih te lažne potvrde negativnog testa na COVID-19 prodaju se putem dark weba. Cijene se kreću, kako za što, od 150 do 750 dolara.

Branimir Vorša | 23.03.2021. / 10:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stručnjaci kažu da je primijećen nagli porast oglasa vezanih za cjepiva protiv COVID-19 na dark netu, odnosno mreži tajnih i često ilegalnih stranica, a BBC piše kako trenutno nije moguće uopće potvrditi je li riječ o pravim ili lažnim cjepivima.

Cijene za cjepiva kreću se između 500 i 750 dolara, a među njima su cjepiva AstraZenece, Sputnik, Sinopharma i Johnson & Johnsona. Lažni negativni testovi na COVID-19 prodaju se za 150 dolara po komadu.

Takozvani dark net je poznat i kao dark web, a riječ je o dijelu interneta koji je dostupan samo putem specifičnih internetskih alata.

Istražitelji iz kompanije za kibernetičku sigurnost Check Point pratili su hakerske forume i druga online tržišta od siječnja, kad su se oglasi vezani za cjepiva prvi put pojavili. Tvrde da se u međuvremenu broj tih oglasa utrostručio na više od njih 1200.

Prodavači cjepiva, čini se, nalaze se u SAD-u, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Rusiji.

Cjepivo AstraZenece prodaje se za 500 dolara po komadu, J&J te Sputnik za 600 dolara, a Sinopharmovo cjepivo za 750 dolara.

Posve nevjerojatno, jedan oglas ističe da imaju i dostavu unutar 24 sata, s naglaskom da za potrebe takve dostave kupac pošalje poruku.

Što se lažnih testova negativnih na COVID-19 tiče, u jednom oglasu se nude tri takva testa po cijeni dva. Naravno, uplatu primaju u obliku bitcoina, jer je transferu kriptovaluta kudikamo teže ući u trag nego klasičnim novčanim transakcijama.

U jednom oglasu iz Velike Britanije, lažni dokumenti prodaju se već za 150 dolara po komadu, otkrili su stručnjaci iz Check Pointa.

Kad su kontaktirali prodavača, pod krinkom ozbiljnog kupca, rečeno im je da trebaju dati svoja imena i datume kad su se navodno cijepili.

Ne brinite... to nam je posao... napravili smo to za mnoge ljude i sve je prošlo u redu, odgovor je koji su dobili.

Iz Check Pointa, međutim, upozoravaju na najbitniju stvar kad je riječ o dark webu i oglasima koji se tamo nalaze.

Važno je da ljudi razumiju da je pokušaj nabavke cjepiva ili negativnog testa na COVID-19 neslužbenim putem ekstremno riskantan, jer hakere više zanima vaš novac, informacije i vaš identitet koje kasnije mogu iskoristiti protiv vas, upozorava Oded Vanunu, voditelj odjela za istraživanje ranjivosti proizvoda u Check Pointu.

Vanunu je za BBC rekao da su za provjeru kupili Sinopharmovo cjepivo putem dark weba, no da još uvijek čekaju njegovu isporuku, što znači da trenutno nije uopće moguće zaključiti da li prodavači s dark weba imaju pristup originalnim cjepivima.

Dodao je i da vjeruje kako je riječ zapravo o prevarantima, a uputio je i apel svim svjetskim državama da uvedu sustav QR koda u dokumentaciju cjepiva, kako bi krivotvorenje istih bilo znatno teže.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti