Poput scenarija iz trilera: Manijak unajmio plaćenog ubojicu putem dark weba i platio ga u bitcoinima

Nakon što ga je djevojka ostavila, 40-godišnji Talijan odlučio se na brutalnu osvetu te je putem dark weba kontaktirao plaćenog ubojicu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.04.2021. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ono što je 40-godišnji tehnološki stručnjak iz Lombardije zamislio zvuči kao zaplet nekog suvremenog trilera, no srećom zahvaljujući pravovremenoj reakciji policije, tragedija je na vrijeme spriječena. Nakon što ga je djevojka ostavila sredinom prošle godine, on se odlučio na osvetu - i to brutalnu. Naime, nekoliko mjeseci nakon toga putem dark weba pronašao je plaćenog ubojicu s kojim je za 10 tisuća eura u bitcoinima (navodno je dogovoreno plaćanje u četiri rate, a jednu je platio prije uhićenja) dogovorio ubojstvo bivše partnerice.

Slika nije dostupna "Završeno je zlatno doba dark weba": Masovna uhićenja diljem Europe i SAD-a

Treba naglasiti kako se medijski izvještaji o ovom slučaju razlikuju te je prema jednom izvoru muškarac naručio ubojstvo, dok na BBC-u kažu kako je monstrum putem dark weba dogovorio napad na bivšu djevojku u kojem bi joj izvršitelj trebao baciti kiselinu u lice i slomiti joj kralježnicu kako bi ostala paralizirana. Napadaču je poslao informacije o profilu na Facebooku bivše djevojke te njenu kućnu adresu, a dogovorili su se kako će napad prikazati kao neuspjeli pokušaj pljačke. Cijelo vrijeme dok je s plaćenim ubojicom dogovarao detalje napada, muškarac je komunicirao i s bivšom djevojkom te joj je slao poruke i cvijeće.

Srećom, policija je uspjela presresti komunikaciju putem Tora, nakon čega su izvršili hitnu i kompleksnu kriptoanalizu kako bi se omogućilo praćenje i identifikacija osoba koje su sudjelovale u ovom dogovoru. Podatke su dobili od kriptomjenjačnice putem koje je osumnjičenik kupio bitcoine, a na ZDNetu naglašavaju kako policijski odjeli za borbu protiv kibernetičkog kriminala imaju sve naprednije alate za praćenje kupovine i prodaje kriptovaluta koje koriste u prikupljanju podataka o kibernetičkom kriminalu na dark webu.

Slika nije dostupna Na dark webu se prodaju negativni testovi, cjepiva i COVID putovnice: "Ne brinite, to nam je posao, napravili smo to za mnoge ljude i sve je prošlo u redu"

Krajem veljače policija je pretražila stan osumnjičenika u Milanu te je on istražiteljima rekao da je u međuvremenu opozvao napad na bivšu djevojku. Protiv njega je podignuta optužnica za teško uznemiravanje i pokušaj ozljeđivanja, a zanimljivo je da nije završio iza rešetaka, nego u kućnom pritvoru.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti