"Završeno je zlatno doba dark weba": Masovna uhićenja diljem Europe i SAD-a

FBI, Europol i policija iz nekoliko zemalja surađivali su u operaciji Disruptor ,koja je rezultirala sa 179 uhićenih osoba, a istrage traju i dalje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.09.2020. / 11:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Završeno je zlatno doba dark weba, poručili su iz Europola nakon uhićenja 179 osoba iz šest zemalja. Oni su preko online trgovina dark weba prodavali drogu, lijekove i oružje, kao i druge zabranjene stvari i servise, no nisu bili svjesni da policija već neko vrijeme prati njihove aktivnosti i skuplja dokaze. Prilikom uhićenja i pretresa zaplijenjeno je i više od 6,5 milijuna dolara (u klasičnim, ali i kriptovalutama) te droga namijenjena prodaji. Operacija Disruptor nastavak je operacije koja je pokrenuta još u prvoj polovici prošle godine kada je pala druga najveća ilegalna online trgovina na dark webu Wall Street Market.

Ecstasy, ilustracija (Foto: AFP) Policiji pod nosom, sintetičke droge prodaju se na dark webu i šalju – poštom

Kibernetička sigurnost (Foto: Getty Images) Koliko koštaju milijuni ukradenih računa i podataka na Dark webu? Malo!

Istražitelji su se uspjeli dokopati brojnih važnih informacija i podataka prikupljenih s Wall Street Marketa i iskoristiti ih za nova uhićenja. Naime, nakon gašenja WSM-a kriminalci su sa svojim ilegalnim biznisom nastavili na drugim online trgovinama na dark webu s prodajom droge, oružja, lijekova i slično. Najviše je uhićenih iz SAD-a (čak 121 osoba), a pali su i kriminalci iz Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije, Austrije i Švedske.

Prilikom objave informacija o operaciji Disruptor iz FBI-a su naglasili kako se dark web čini savršenom kombinacijom tradicionalnih kriminalnih aktivnosti svih vrsta i veličina te moderne i sofisticirane tehnologije koja donosi veliku razinu sigurnosti za kriminalce. No svi koji razmišljaju da se mogu sakriti u bespućima tamne strane interneta s koje su neprepoznatljivi i nedodirljivi, itekako su u krivu, što pokazuju i brojne dosadašnje akcije u kojima su pale i brojne druge ilegalne online trgovine.

Slika nije dostupna Haker na dark webu prodaje pristup desecima tisuća nadzornih kamera u Moskvi

Lozinka (Foto: Getty Images) Stručnjaci ostali šokirani: Na Dark Webu prodaje se čak 15 milijardi ukradenih lozinki

Osim gašenja samih trgovina, iz Europola kažu kako sada mogu pronaći i pojedinačne kriminalce koji preko njih prodaju ilegalne proizvode, ali i kupce tih proizvoda. Na ZDnetu kažu kako operacija Disruptor nije završena s ovim uhićenjima, već da se istrage nastavljaju i dalje te se mogu očekivati i druga uhićenja kriminalaca s dark weba.

Izvor: Wired

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti