Europol upozorava na povećane sofisticirane krađe novaca putem bankomata

Krađa putem bankomata nije nikakva novost, no novost je to što se iz godine u godinu pronalaze novi načini kako se dočepati novca korisnika.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 15.04.2016. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europol je objavio izvješće u kojem navode kako su zabilježili povećan broj malwarea u bankomatima koji su često meta napada. Naime, u svijetu postoji oko 3 milijuna bankomata koji nude podizanje gotovine. U prosjeku korisnici podignu oko 8.6 milijardi eura godišnje, što je naravno vrlo zanimljivo napadačima koji traže nove načine kako doći do novca korisnika.

Ovo je prvo dokumentirano izvješće u kojem se duboko zadire u problematiku bankomata, te povećanu sofistikaciju cyber kriminala, te načinu kako su napadi planirani i orkestrirani, koristeći se novim metodama i tehnikama, te onim koje su već otprije poznate.

Kako bi sve bilo u sigurnim rukama, u ovo izvješće imaju uvid samo tijela za provedbu zakona, što je i logično, jer činjenica jest da ovo svakako nije dobro da dođe u ruke pojedinca.

Izvješće bi trebalo pomoći u suzbijanju ovih povećanih cybernapada, te bi omogućilo zakonodavcima i institucijama za sigurnost da ostanu korak ispred sofisticiranih cyber napada, ističu iz Trend Micro kompanije koja je sudjelovala u izradi ovog izvješća.

“Ovo izvješće neće samo pomoći zakonodavcima kako bi izbjegli potencijalne prijetnje, već bi mogla biti i nit vodilja u industriji financijskih servisa kako bi zaštitila individualce koji bi trebali vjerovati u sigurnost svoje imovine.”

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti