Europska agencija upozorila: Onečišćenje okoliša odgovorno za svaki 10. slučaj raka u Europi

Gotovo četvrtina novih slučajeva raka u svijetu bilježi se u Europi, iako tu prebiva manje od 10 posto svjetske populacije.

Hina | 28.06.2022. / 16:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Otprilike svaki 10. slučaj raka u Europi može se pripisati vanjskim faktorima poput onečišćenja, navodi se u utorak u izvješću Europske agencije za okoliš (EEA).

Izloženost onečišćenju zraka, kancerogenim kemikalijama, radonu, UV zračenju i pasivnom pušenju zajedno mogu uzrokovati više od 10 posto slučajeva raka u Europi, navodi se u izvješću.

Slika nije dostupna Onečišćenje zraka skraćuje životni vijek ljudi diljem svijeta, u nekim zemljama i za do 10 godina

Pušenje, konzumacija alkohola i prehrambene navike nisu uključene u analizu agencije Europske unije sa sjedištem u Kopenhagenu.

Rizici dobivanja raka povezanih s okolišem i radnim mjestom mogu se smanjiti borbom protiv onečišćenja i promjenom navika, navodi EEA.

Rizici dobivanja raka povezani s okolišem i radnim mjestom mogu se spriječiti, a njihovo smanjenje ključno je da se ublaži teret raka u Europi, zaključuje se u izvješću.

S gotovo 2,7 milijuna novih slučajeva i 1,3 milijuna smrti godišnje, Europska unija je teže pogođena tim problemom od drugih svjetskih regija, pokazuju podaci EEA-e.

Slika nije dostupna "Nevidljivi ubojica" odgovoran je za svaku šestu prijevremenu smrt u svijetu, a stanje bi moglo biti još gore

Iako Europa predstavlja manje od 10 posto svjetske populacije, na nju otpada gotovo 23 posto novih slučajeva raka i 20 posto smrtnih slučajeva od raka u svijetu, navodi se u izvješću.

EEA u izvješću poziva na donošenje propisa i odgovarajućih sredstava kako bi se spriječilo izlaganje onečišćenju i smanjilo isto, uz napomenu da će vjerojatno biti potrebne godine da se vide rezultati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti