Europska agencija za kontrolu bolesti upozorava: Od 1. kolovoza očekuje se snažan porast broja zaraženih koronom, naveli su i što predviđaju za Hrvatsku

Prema njihovom izvješću devet zemalja može očekivati veći broj smrtnih slučajeva, dok je za 20 zemalja predviđen rast broja zaraženih.

Martina Čizmić | 16.07.2021. / 16:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska agencija za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavila je svoja predviđanja o napredovanju pandemije koronavirusa i ona nisu nimalo optimistična.

Tako prema posljednjim predviđanjima, Europu od 1. kolovoza očekuje snažan rast broja zaraženih koronavirusom. Prema projekciji ECDC-a taj bi broj mogao biti pet puta veći nego što je sad. Tako očekuju skok sa 90 na do 420 slučajeva na 100 tisuća stanovnika. Tjedan nakon toga broj zaraženih mogao bi narasti i na 620.

Kako su pojasnili, rast broja zaraženih povezan je sa širenjem zarazne delta-varijante virusa, ali i ublažavanjem epidemioloških mjera diljem Europe.

Trenutačna epidemiološka situacija se pogoršava u brojnim zemljama te očekujemo da će se nastaviti pogoršavati, ističu iz ECDC-a i dodaju kako očekuju i veći broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva, ali ne u takvom broju kao u prethodnom valu, zahvaljujući procjepljenosti stanovništva.

Prema njihovom izvješću devet zemalja (Cipar, Grčka, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal, Slovenija i Španjolska) može očekivati veći broj smrtnih slučajeva, dok je za 20 zemalja predviđen rast broja zaraženih. Što se Hrvatske tiče, prema projekcijama ECDC-a, do početka kolovoza trebali bismo imati 27,6 zaraženih na 100 tisuća ljudi, da bi nakon toga broj polako počeo opadati. Isto je i s brojem smrtnih slučajeva koji bi početkom kolovoza iznosili 5,2 na milijun stanovnika, a potom bi pali na 4,4 na milijun stanovnika.

U većini zemalja najveći broj zaraženih zabilježen je kod mladih u dobi od 15 do 24 godine te djelomično i kod starijih od 65 godina, upozoravaju iz ECDC-a.

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti