Europska komisija jača borbu protiv nezakonitih sadržaja na internetu

Ako tehnološka poduzeća ne postignu tražene rezultate, mi ćemo to učiniti, rekla je Vera Jourová, povjerenica EU.

Martina Čizmić | 28.09.2017. / 12:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska komisija predstavila je smjernice i načela za internetske platforme u kojima je poseban naglasak stavljen na jačanje prevencije, otkrivanje i uklanjanje nezakonitih sadržaja na internetu koji potiču mržnju, nasilje i terorizam.

Kako ističu iz EK, sve veća dostupnost i širenje terorističkog materijala i sadržaja na internetu koji potiču na nasilje i mržnju ozbiljna je prijetnja sigurnosti građana EU-a. Time se i podriva povjerenje građana u digitalno okruženje, koje je glavni pokretač inovacija, gospodarskog rasta i zapošljavanja.

Dajemo čvrst odgovor EU-a na izazov nezakonitih sadržaja na internetu. Internetskim platformama olakšavamo ispunjavanje njihovih obveza, u bliskoj suradnji s tijelima za provedbu zakona i civilnim društvom. Naše smjernice uključuju zaštitne mehanizme kako bismo spriječili prekomjerno uklanjanje i osigurali transparentnost i zaštitu temeljnih prava kao što je sloboda govora, istaknuo je prilikom predstavljanja potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište, Andrus Ansip.

Vera Jourová, povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova istaknula je kako vladavina prava vrijedi na internetu jednako kao i izvan njega.

Ne možemo prihvatiti digitalni divlji zapad, i moramo djelovati. Kodeks postupanja koji sam dogovorila s Facebookom, Twitterom, Google-om i Microsoftom pokazuje da samoregulatorni pristup može poslužiti kao dobar primjer i dati rezultate. Međutim ako tehnološka poduzeća ne postignu tražene rezultate, mi ćemo to učiniti, rekla je Jurová.

Julian King, povjerenik EU-a za sigurnosnu uniju naglasio je kako digitalni svijet nudi potpuno nove mogućnosti, ali u pogrešnim rukama predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti.

Internetska poduzeća igraju središnju ulogu u uklanjanju terorističkog materijala na internetu pojačavajući svoje napore i pokazujući korporativnu društvenu odgovornost za digitalno doba, dodao je King.

Zabrinjava što internetskim platformama, u više od četvrtinu slučajeva treba dulje od jednog tjedna kako bi uklonili nezakoniti sadržaj. 

S porastom nezakonitih sadržaja na internetu, uključujući terorističku propagandu, ksenofobni i rasistički govor kojim se potiče na nasilje i mržnju, internetske platforme igraju sve važniju ulogu i trebaju pojačati svoju društvenu odgovornost.

Nove smjernice, ističu u EK, poziv su internetskim platformama da još više pojačaju svoje napore u sprečavanju širenja nezakonitih sadržaja. S obzirom na njihovu sve važniju ulogu u pružanju pristupa informacijama Komisija očekuje od internetskih platformi da u sljedećih nekoliko mjeseci počnu brzo djelovati, osobito u području terorizma i nezakonitog govora mržnje (koji je već nezakonit prema zakonodavstvu EU-a, i na internetu i izvan njega).

Kao prvi korak učinkovite borbe protiv nezakonitih sadržaja na internetu Komisija je predložila zajedničke instrumente za brzo i proaktivno otkrivanje, uklanjanje i sprečavanje ponovnog pojavljivanja takvih sadržaja - od otkrivanja i prijavljivanja do učinkovitog uklanjanja i sprečavanja ponovnog pojavljivanja takvog sadržaja.  

Sad je na internetskim platformama da poduzmu proaktivne mjere, a o tome što one naprave EK će odlučiti hoće li uvesti dodatne mjere kako bi se osiguralo brzo i proaktivno otkrivanje i uklanjanje nezakonitih sadržaja na internetu, uključujući i moguće zakonodavne mjere kao dopunu postojećem regulatornom okviru.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti