Europska komisija kroz Women TechEU želi ženama omogućiti da postanu predvodnice na području tehnologija budućnosti

Programom će se ponuditi financijska potpora poduzećima s bespovratnim sredstvima u iznosu od 75.000 eura te vrhunska poduka i mentorstvo u okviru programa EIC-a za žene na vodećim položajima.

Martina Čizmić | 14.07.2021. / 12:35

Startup, ilustracija (Foto: Microsoft)

Europska komisija pokrenula je inicijativu Women TechEU, novi program EU-a za potporu novoosnovanim tehnološkim poduzećima pod vodstvom žena koji će im pomoći da postanu predvodnici u području tehnologija budućnosti.

Podaci pokazuju da žene sudjeluju u osnivanju samo 15 % inovativnih poduzeća, a samo 6 % takvih poduzeća osnivaju isključivo žene. Poduzeća pod vodstvom žena prikupljaju manje poduzetničkog kapitala od drugih, uključujući ključna ulaganja u ranoj fazi, a iznosi koje prikupe obično su niži. Diljem Europe samo oko 5 % poduzetničkog kapitala odlazi mješovitim timovima, a samo 2 % timovima žena.

Kako su istaknuli iz EK-a, cilj je inicijative Women TechEU smanjivanje rodno uvjetovanog jaza potporom novoosnovanim poduzećima pod vodstvom žena u početnim, najrizičnijim trenucima. Programom će se ponuditi financijska potpora poduzećima s bespovratnim sredstvima u iznosu od 75.000 eura te vrhunska poduka i mentorstvo u okviru programa EIC-a za žene na vodećim položajima. Akcelerator EIC-a također je namijenjen novoosnovanim poduzećima kojima upravljaju žene, ali nova inicijativa Women TechEU pruža potporu u ranijoj fazi poduzeća kako bi se povećao broj žena koje pokreću vlastita poduzeća.

S pomoću inicijative Women TechEU želimo povećati broj novoosnovanih poduzeća pod vodstvom žena i stvoriti pravedniji i prosperitetniji europski ekosustav koji se temelji na tehnologiji. Vjerujemo da će današnja potpora osnivačicama povećati njihove izglede za uspjeh i potaknuti cjelokupni europski inovacijski ekosustav uključivanjem većeg broja ženskih talenata, istaknula je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Iz EK-a naglašavaju kako će se u sklopu prvog pilot-poziva financirati do 50 obećavajućih novoosnovanih poduzeća iz država članica EU-a i pridruženih zemalja. Poziv će završiti 10. studenoga 2021., a više informacija moguće je pronaći na službenim stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti