Europska komisija odabrala je FER-ov laboratorij za završnicu natjecanja Innovation Radar Prize 2018

Projekt aPad zapeo je za oko Europskoj komisiji, odnosno njihovim stručnjacima za tehnologiju, inovacije i poduzetništvo koji su procijenili veliki potencijal projekta te ga uvrstili među 50 najboljih u Europi.

Martina Čizmić | 08.11.2018. / 10:25

aPad (Foto: FER) (Foto: FER)

Europska komisija uvrstila je FER-ov Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije – LAPOST među 50 finalista natjecanja Innovation Radar Prize 2018, i to za kategoriju „Excellent Science“.

Riječ je o natjecanju Europske komisije za identificiranje inovacija i inovatora istraživačkih projekta EU-a s najvećim potencijalom. LAPOST se našao među 50 finalista među kojima su i renomirana europska sveučilišta i instituti kao što su Technical University of Denmark, University of Iceland i njemački Fraunhofer Institute for Intelligent Analysis and Information Systems. Za ulazak u veliko finale, među 20 najboljih, FER-ovcima su potrebni glasovi građana, a glasati se može do ponedjeljka 12. studenoga na službenim internetskim stranicama.

Projekt aPad zapeo je za oko Europskoj komisiji, odnosno njihovim stručnjacima za tehnologiju, inovacije i poduzetništvo koji su procijenili veliki potencijal projekta te uvrstili ga među 50 najboljih u Europi. U H2020 projektu aPad se razvija autonomno bespilotno površinsko vozilo koje je specijalizirano za morsko i površinsko mjerenje, mapiranje i inspekciju. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i najsuvremenijoj opremi, vozilo također može poslužiti kao pomoćno sredstvo za praćenje i nadzor opreme i osoblja u podvodnim misijama.

Projekt vodi izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković, koji iza sebe već ima nekoliko uspješno završnih europskih projekata s temom podvodne robotike. Profesor Mišković uz predavanja i istraživački rad od ove akademske godine obnaša dužnost prodekana za znanost.

Ova nominacija izuzetno nam je važna jer pokazuje da znamo rezultate istraživanja dovesti i u fazu komercijalizacije. Drago nam je da je Europa prepoznala naš trud i nadamo se da će i ostali istraživački laboratoriji slijediti ove korake kako bi se povećala inovacijska aktivnost FER-a, izjavio je profesor Nikola Mišković povodom nominacije LAPOST-a na završnicu natjecanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti