Europska komisija odobrila kupnju hrvatske informatičke tvrtke Photomath

Pala je i posljednja prepreka za posao godine. Europska komisija odobrila je Googleu kupnju hrvatske informatičke tvrtke Photomath. Hoće li to biti rekordna cijena plaćena za hrvatsku tvrtku, pokušao je izračunati reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

DNEVNIK.hr | 29.03.2023. / 22:01

Galerija

Uspavano je jutro u inače užurbanoj poslovnoj četvrti, ali samo naizgled. Jedan zagrebački neboder svojevrsni je epicentar hrvatske IT industrije. Niz velikih hrvatskih softverskih kompanija smješten je u njemu, a jednu od tih kompanija upravo je preuzeo američki Google.

Photomath je najpopularnija svjetska aplikacija za rješavanje matematičkih zadataka. Osnovao ju je Damir Sabol, a dosad je instalirana više od 220 milijuna puta. Da je kupuje Google, objavljeno je prije mjesec dana, a sad je transakcija dobila i dozvolu Europske komisije.

To je fantastična vijest za cijelu startup scenu u Hrvatskoj jer samo još jednom pokazuje i dokazuje da se iz Hrvatske može uspjeti, odnosno da imamo zaista nevjerojatne ljude koji rade nevjerojatne projekte koji mogu biti globalno relevantni da čak i jedan Google želi kupiti hrvatsku tehnologiju, navodi Hajdi Ćenan iz Udruge Cro-startup.

Damir Sabol Nema nikakvih prepreka: Europska komisija odobrila Googleovo preuzimanje Photomatha

Ne samo kupiti nego i izdašno platiti. Službeno cijena još nije objavljena, no mnogi smatraju kako bi prodaja Photomatha mogla biti i najskuplje preuzimanje jedne hrvatske tvrtke u povijesti. Međutim, to je kompleksna računica.

''Photomath je vrijedio 220 milijuna dolara, investitori tu žele često i utrostručiti svoju zaradu i treba to još prebaciti iz dolara u eure i to je prekomplicirana računica. Srećom, postoji aplikacija za to - prema aplikaciji Photomath, tvrtka Photomath mogla bi vrijediti otprilike kao Ledo i bitno više nego Mercator kada ga je kupio Agrokor'', procijenio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Photomath (Foto: Photomath) Zeleno svjetlo na vidiku: Europska komisija mogla bi sljedećeg tjedna odobriti Googleovo preuzimanje Photomatha

Kolika god bila cijena, dio tog novca završit će i u džepovima hrvatskih zaposlenika koji su i suvlasnici Photomatha. No hrvatski zakoni takav model ne poznaju pa je tvrtka, da bi nagradila zaposlenike u Hrvatskoj, svoje sjedište formalno morala premjestiti - u Ameriku.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti