Galerija

Uspavano je jutro u inače užurbanoj poslovnoj četvrti, ali samo naizgled. Jedan zagrebački neboder svojevrsni je epicentar hrvatske IT industrije. Niz velikih hrvatskih softverskih kompanija smješten je u njemu, a jednu od tih kompanija upravo je preuzeo američki Google.

Photomath je najpopularnija svjetska aplikacija za rješavanje matematičkih zadataka. Osnovao ju je Damir Sabol, a dosad je instalirana više od 220 milijuna puta. Da je kupuje Google, objavljeno je prije mjesec dana, a sad je transakcija dobila i dozvolu Europske komisije.

To je fantastična vijest za cijelu startup scenu u Hrvatskoj jer samo još jednom pokazuje i dokazuje da se iz Hrvatske može uspjeti, odnosno da imamo zaista nevjerojatne ljude koji rade nevjerojatne projekte koji mogu biti globalno relevantni da čak i jedan Google želi kupiti hrvatsku tehnologiju, navodi Hajdi Ćenan iz Udruge Cro-startup.

Damir Sabol Nema nikakvih prepreka: Europska komisija odobrila Googleovo preuzimanje Photomatha

Ne samo kupiti nego i izdašno platiti. Službeno cijena još nije objavljena, no mnogi smatraju kako bi prodaja Photomatha mogla biti i najskuplje preuzimanje jedne hrvatske tvrtke u povijesti. Međutim, to je kompleksna računica.

''Photomath je vrijedio 220 milijuna dolara, investitori tu žele često i utrostručiti svoju zaradu i treba to još prebaciti iz dolara u eure i to je prekomplicirana računica. Srećom, postoji aplikacija za to - prema aplikaciji Photomath, tvrtka Photomath mogla bi vrijediti otprilike kao Ledo i bitno više nego Mercator kada ga je kupio Agrokor'', procijenio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Photomath (Foto: Photomath) Zeleno svjetlo na vidiku: Europska komisija mogla bi sljedećeg tjedna odobriti Googleovo preuzimanje Photomatha

Kolika god bila cijena, dio tog novca završit će i u džepovima hrvatskih zaposlenika koji su i suvlasnici Photomatha. No hrvatski zakoni takav model ne poznaju pa je tvrtka, da bi nagradila zaposlenike u Hrvatskoj, svoje sjedište formalno morala premjestiti - u Ameriku.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju