Nema nikakvih prepreka: Europska komisija odobrila Googleovo preuzimanje Photomatha

Komisija je zaključila da Googleova akvizicija Photomatha neće izazvati zabrinutost za tržišno natjecanje u EGP-u i bezuvjetno je riješila slučaj.

Martina Čizmić | 28.03.2023. / 22:41

Damir Sabol (Foto: Krume Ivanovski)

Nakon mjesec dana razmatranja, Europska komisija donijela je odluku o bezuvjetnom odobrenju za akviziciju Photomatha od strane Googlea. Kako su priopćili, Komisija je zaključila da transakcija neće izazvati zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom gospodarskom prostoru.

Pojasnili su kako je Google tehnološka tvrtka aktivna u širokom rasponu područja proizvoda, uključujući online pretraživanje, usluge trgovine aplikacijama i nekoliko alata za pomoć u online zadaćama i učenju. S druge strane ističu, Photomath posjeduje online aplikaciju za domaću zadaću i učenje koja koristi kameru pametnog telefona za skeniranje i rješavanje matematičkih problema.

Na temelju svoje tržišne istrage, Komisija je utvrdila da transakcija neće značajno smanjiti konkurenciju na tržištima za online alate za pomoć u izradi domaćih zadaća i učenja koji uključuju matematiku kao ponudu predmeta i  opće usluge pretraživanja, stoji u službenoj objavi. 

Damir Sabol Jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu preuzima hrvatski Photomath

Komisija je utvrdila da su zajednički tržišni udjeli stranaka ograničeni i da postoji mnogo alternativnih igrača.

Utvrđeno je da integracija Photomatha u Googleovu opću uslugu pretraživanja ne bi ojačala poziciju Googlea na ovom tržištu. Matematički upiti za pretraživanje predstavljaju samo vrlo mali udio svih općih upita za pretraživanje i Photomathove tehničke mogućnosti nisu jedinstvene ili oskudne. Pristup Googleovoj tražilici nije od velike važnosti za stjecanje novih korisnika matematičkih alata, jer se novi korisnici pridobivaju i putem drugih kanala, kao što su preporuke prijatelja i učitelja, društveni mediji i reklamne kampanje.

Komisija je na sličan način utvrdila da konkurentski matematički alati ne ovise o pristupu Googleovom pretraživanju unutar trgovine aplikacija za stjecanje novih korisnika te da konkurenti također stječu nove korisnike putem drugih kanala.
Komisija je stoga zaključila da predložena transakcija neće izazvati zabrinutost za tržišno natjecanje u EGP-u i bezuvjetno je riješila slučaj.

Ovom odlukom više ništa ne stoji na putu da Google preuzme Photomath u potpunosti. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti