Europska komisija osniva Opservatorij i forum EU-a za blockchain

Tehnologije, kao što su blockchain, mogu pridonijeti smanjenju troškova te istovremeno povećati povjerenje, sljedivost i sigurnost.

Martina Čizmić | 01.02.2018. / 18:07

Blockchain (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Europska komisija je uz podršku Europskog parlamenta, osnovala Opservatorij i forum EU-a za blockchain, koji će pratiti glavna kretanja u području tehnologije blockchaina, promicati europske aktere i jačati djelovanje na europskoj razini uključivanjem većeg broja dionika u aktivnosti blockchain.

Tehnologije blockchaina kojima se blokovi informacija pohranjuju na način da su raspoređeni po cijeloj mreži smatraju se velikim napretkom jer pridonose većoj sljedivosti i sigurnosti ekonomskih transakcija na internetu, ističu iz Europske komisije te dodaju kako će blockchain tehnologije utjecati na digitalne usluge i promijeniti poslovne modele u brojnim područjima, kao što su zdravstvene usluge, osiguranje, financije, energetika, logistika, upravljanje pravima intelektualnog vlasništva ili javne usluge.

Tehnologije, kao što su blockchain, mogu pridonijeti smanjenju troškova te istovremeno povećati povjerenje, sljedivost i sigurnost. One imaju veliki potencijal za povećanje sigurnosti društvenih i ekonomskih transakcija na internetu jer štite od napada i uklanjaju potrebu za posrednicima. Želimo na temelju značajne europske baze talenata i odličnih novoosnovanih poduzeća postati vodeća svjetska regija u razvoju blockchaina i ulaganjima u njihovo uvođenje, istaknuo je potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište, Andrus Ansip.

Opservatorij i forum EU-a za lance blokova trebao bi aktivno  djelovati kako bi Europi omogućio da iskoristi nove prilike koje nude blockchain, uspostavi nova stručna znanja i postane predvodnik u tom području. Njegovi će zadaci biti prikupljanje informacija, praćenje i analiziranje kretanja, prevladavanje izazova i otkrivanje društveno-ekonomskog potencijala lanaca blokova. Omogućit će prekograničnu suradnju u području praktične primjene, udruživanje najboljih europskih stručnjaka i promicanje otvorenog foruma na kojem će tehnolozi, inovatori, građani, dionici iz sektora, javna tijela, regulatorna i nadzorna tijela koji djeluju u području blockchaina moći raspravljati i razvijati nove ideje kako bi mogli transparentno učiti, djelovati i doprinositi.

Među brojnim tehnologijama koje pokreću digitalne inovacije, tehnologija blockchaina može doista izmijeniti financijske usluge i tržišta. Opservatorij i forum za blockchain pratit će kretanja i informirati o našim politikama, dodao je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije zadužen za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala.

S njim se slaže i povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel koja blockchain tehnologiju smatra prekretnicom te bi Europa trebala prenjačiti u njihovom razvoju.

Moramo izgraditi odgovarajuće poticajno okruženje, odnosno jedinstveno digitalno tržište za blockchain od kojeg će svi građani imati koristi, a ne samo utvrditi niz pojedinačnih inicijativa. Opservatorij i forum EU-a za lance blokova važan je korak u tom smjeru, dodala je Gabriel.

Podsjetimo, Europska komisija od 2013. financira blockchain projekte kroz istraživačke projekte Europske unije. Do 2020. osigurat će financijska sredstva u iznosu do 340 milijuna eura za projekte koji bi se mogli temeljiti na tehnologijama blockchaina.

Europski inovatori i poduzetnici već nude rješenja utemeljena na blockchainu. Banke, osiguravajuća društva, burze, društva za logistiku i ostala poduzeća uključena su u pilot-projekte, a brojne države članice najavile su inicijative kojima nastoje ojačati svoju uporabu tehnologije blockchaina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti