Europska komsija se pohvalila: Informatičke tvrtke sve brže reagiraju na govor mržnje i rasizam

Od pokretanja Kodeksa postupanja, ostvaruje se kontinuiran napredak - informatičke tvrtke sve brže reagiraju na prijavljeni rasistički i ksenofobni govor mržnje.

Martina Čizmić | 04.02.2019. / 15:25

Govor mržnje na internetu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Europska komisija objavila je rezultate četvrte evaluacije Kodeksa postupanja, seta pravila na čije su se poštivanje obvezale velike internetske tvrtke. Kako su se pohvalili iz EK, rezultati su i više nego dobri.

Informatička poduzeća sada u roku od 24 sata provjere 89 % označenog sadržaja, a uklone 72 % sadržaja koji se smatra nezakonitim govorom mržnje. To je bitno više nego 2016., kad je Kodeks tek uveden i kad su ti postoci iznosili samo 40 % odnosno 28 %.

Današnja je evaluacija pokazala da suradnja poduzeća i civilnog društva donosi rezultate. Poduzeća sada u roku od 24 sata provjere 89 % označenog sadržaja i odmah reagiraju kako bi ga, prema potrebi, uklonila. Te su se brojke u usporedbi s 2016. više nego udvostručile. Još je važnije da Kodeks djeluje jer poštuje slobodu izražavanja. Na internetu se jednim klikom razmjenjuju mišljenja i pronalaze informacije. Nitko se ne bi trebao osjećati nesigurno niti ugroženo zbog toga što nezakonit, gnusan sadržaj nije uklonjen, istaknuo je potpredsjednik Europske komisije nadležan za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

U posljednje dvije i pol godine, od pokretanja Kodeksa postupanja, ostvaruje se kontinuiran napredak - informatičke tvrtke sve brže reagiraju na prijavljeni rasistički i ksenofobni govor mržnje. No to ne dovodi do prekomjernog uklanjanja sadržaja: stopa uklanjanja ukazuje na to da pritom i dalje ne zadiru u slobodu izražavanja.

Međutim, moraju se pobrinuti za bolje povratne informacije korisnicima koji prijave sadržaj i transparentnije izvještavati o prijavama i uklanjanju sadržaja.

Nezakonit govor mržnje na internetu nije samo kazneno djelo, nego i prijetnja slobodi govora i demokratskom angažmanu. Kodeks postupanja za borbu protiv nezakonitog govora mržnje na internetu pokrenula sam u svibnju 2016. jer je po tom pitanju nešto hitno trebalo učiniti. Dvije i pol godine kasnije pronašli smo pravi pristup i uspostavili europski standard za rješavanje tog ozbiljnog problema, ne zadirući pritom ni u kojem smislu u slobodu govora, istaknula je povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vĕra Jourová.

EK će i dalje provoditi evaluacije kako bi potaknula tvrtke koje su potpisale Kodeks na njegovo provođenje, ali i kako bi privukla nove partnere.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti