Europska povjerenica istražuje Amazon: "Želimo biti sigurni da nema negativnog utjecaja na tržište"

Amazon je još prošle godine objavio akviziciju poznatog proizvođača robotskih usisavača. No ona još uvijek nije dobila zeleno svjetlo regulatora

Martina Čizmić | 09.07.2023. / 11:12

Margrethe Vestager (Foto: Afp)

Europska komisija objavila je kako je pokenula detaljnu istragu najavljene Amazonove akvizicije tvrtke iRobot. Iako se radi o dvije američke tvrtke, obje posluju u Europi, pa će EK pomno proučiti hoće li se Amazon ovom akvizicijom ogriješiti o europska pravila o tržišnom natjecanju.

Kako su istaknuli u svom priopćenju, preliminarna istraga pokazala je da bi preuzimanje iRobota Amazonu mogla omogućiti da ograniči tržišno natjecanje na području proizvodnje i opskrbe robotskim usisavačima, te ojača njegovu poziciju na tržištu usluga internetskih trgovina.

Slika nije dostupna Širi se tužba protiv Googlea zbog navodnog kršenja zakona kojim se regulira tržišno natjecanje

Među ostalim, Komisija je utvrdila da je Amazonova internetska trgovina važan kanal za prodaju robotskih usisavača u nekoliko država članica EU-a. Akvizicijom iRobota, Amazon bi mogao imati mogućnost i poticaj isključiti iRobotove konkurente sprječavajući ih da prodaju svoje robotske usisavače na Amazonovoj platformi ili im ograničiti pristup.

To bi moglo ograničiti tržišno natjecanje u proizvodnji i opskrbi robotskih usisavača, što bi dovelo do viših cijena, niže kvalitete i manje inovacija za potrošače, upozoravaju iz EK.

Dodaju i kako bi Amazon mogao isključiti iRobotove konkurente od pristupa svom glasovnom asistentu Alexi, čime bi ih doveo u nepovoljan položaj na tržištu.

Također, Komisiju brine i što će Amazon napraviti s podacima korisnika iRobota, kako onima koje su korisnici svojevoljno dali, tako i onima koje su iRobotovi uređaji sami prikupili.

Damir Sabol Nema nikakvih prepreka: Europska komisija odobrila Googleovo preuzimanje Photomatha

Na primjer, iRobotovi podaci mogu omogućiti Amazonu bolje rangiranje organskih rezultata i oglasa na vlastitom tržištu i/ili bolju personalizaciju i ciljanje oglasa, što otežava konkurentskim pružateljima tržišta da se podudaraju s uslugama Amazonovog internetskog tržišta. Dakle, transakcija može podići prepreke ulasku i širenju Amazonovih konkurenata na štetu potrošača, upozoravaju iz Komisije.

Zabrinuti smo da bi Amazon kupnjom iRobota mogao iskoristiti dvostruku ulogu kako bi iRobotovim konkurentima zabranio pristup svom tržištu. S našom dubinskom istragom, također ćemo istražiti bi li Amazon koristio podatke koje je prikupio iRobot kako bi ojačao svoju poziciju pružatelja online tržišta. Želimo osigurati da kupnja iRobota od strane Amazona nema negativan utjecaj na tvrtke i potrošače, narušavanjem tržišnog natjecanja na relevantnim tržištima, pojasnila je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica zadužena za politiku tržišnog natjecanja.

Komisija ima do 15. studenog 2023. godine da donese odluku o akviziciji.

Podsjetimo, zeleno svjetlo za akviziciju već je dao britanski regulator tržišnog natjecanja (CMA), koji je procijenio da je tržište robotskih usisavača u Velikoj Britaniji malo, s dovoljno konkurenata te da neće rasti u doglednoj budućnosti, pa Amazonova akvizicija neće utjecati na njegov razvoj.

Akvizicija je pod budnim okom i američke Federalne trgovinske komisije (FTC), nakon što je nekoliko grupa demokratskih zastupnika zatražilo otvaranje formalne istrage oko utjecaja akvizicije na tržišno natjecanje u SAD-u. No, za sad FTC još nije otvorio nikakvu službenu istragu, već je samo od obje tvrtke zatražio dodatne dokumente o samoj akviziciji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti