Europska unija priprema novu tužbu protiv Googlea

Pravni sukobi regulatornih tijela Europske unije i Googlea dobit će, čini se, još jedan nastavak.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 19.04.2016. / 08:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europska komisija za zaštitu tržišnog natjecanja vjerojatno je termin koji Googleov odvjetnički tim ne želi ni čuti. Jer, upravo je to regulatorno tijelo već godinama fokusirano na Google i njihovo poslovanje na teritoriju EU. Jedni će reći kako EU ima pravo nadzirati Google koji se pretvorio u megalomansko čudovište koje gazi konkurenciju, dok će drugi uporno tvrditi da je jedini cilj Europske unije "izmusti" što više novaca od Googlea, pogotovo kroz nagodbe. Uglavnom, zbog niza pravnih zavrzlama Google vrlo često mora slati svoje pravnike u sudnice diljem Europe, a novi nastavak mogao bi se dogoditi zbog mobilnog operativnog sustava Android. 

Naime, povjerenica spomenute Europske komisije za zaštitu tržišnog natjecanja, Margrethe Vestager poslala je javnu i nedvosmislenu poruku kako se "prati Google i njegova poslovna politika vezana uz Android". Problem koji je prepoznala EU, ali i brojni korisnici Androida, vezan je uz predinstalirane aplikacije koje moraju biti integralni dio na svakom uređaju, bez obzira koji je proizvođač u pitanju. Istina je da mnogi korisnici Androida ne žele imati neke od "temeljnih" aplikacija koje im dolaze s Androidom, pogotovo ih nervira činjenica da takve aplikacije ne mogu deinstalirati sa svojih uređaja. Upravo taj dio je polazišna točka nove potencijalne tužbe EU prema Googleu. 

Ukoliko se ispostavi da ovakav način distribucije uređaja s Androidom znači kršenje tržišnih pravila natjecnaja i nekorektno ponašanje prema konkurenciji, Europska unija će otvoriti još jednu pravnu bitku s Googleom. Više nitko niti ne broji koja bi ovo tužba bila... 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti