Europske noći istraživača: Diljem Hrvatske djeca učila o znanosti

Diljem Europske unije održava se Europska noć istraživača. Tomu se pridružila i Hrvatska, a prije same Noći, o znanosti su na piknicima učili najmlađi građani.

Karla Trstenjak | 27.09.2019. / 21:32

Galerija

Večer istraživača održava se diljem Europske unije s ciljem populariziranja znanosti. Hrvatska javnost dobila je priliku da proširi znanje o elektricitetu, nastanku munji, Teslinoj plazma kugli i sličnim temama. Riječani su, na primjer, saznali sve o potresima.

Želimo djeci pokazati zašto se potresi događaju, prikazati tektoniku zemlje i kako to utječe na građevine i što mi možemo napraviti da građevine budu sigurnije, rekla je Nina Čeh s Građevinskog fakulteta u Rijeci.

Zabavno je bilo i u Osijeku: Vidjeli smo da bez pčela nema života i da bismo trebali na sve moguće načine održavati život pčela jer bez toga nema ni nas, rekla je Patricija Burazin, učiteljica razredne nastave.

O znanosti se u šarenom ruhu učilo i u Zagorju. Ondje je više od 1500 školaraca bilo na znanstvenom pikniku u Donjoj Stubici.

Djeca rade pokuse sa kemikalijama iz svakodnevnog života, rekla je profesorica biologije i kemije Danijela Paradi te dodala: Proučavaju gustoću tekućina, prave kućni aparat za gašenje požara.

Na pikniku sudjeluju škole iz cijele Hrvatske, upravo bi zagorski dvorac u kojem se održava piknik trebao postati dom prvog hrvatskog znanstveno-edukativnog zabavnog centra.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti