Europski parlament glasa o kontroverznoj reformi zaštite autorskih prava

Bit će to komplicirano glasanje, upozorio je glasnogovornik EP-a.

Martina Čizmić | 12.09.2018. / 09:49

Europski parlament (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Zastupnici Europskog parlamenta glasat će u srijedu o autorskim pravima na internetu, prijedlogu direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu koja je u posljednje vrijeme izazvala brojne polemike širom Europe.

Prijedlog direktive, koja bi po tvrdnjama Komisije, Uniju trebala uvesti u 21. stoljeće i osigurati da autori glazbe, filmova i vijesti budu pravedno plaćeni za svoj rad, pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u povijesti Bruxellesa, u kojem snage odmjeravaju na jednoj strani medijske kuće i Paul McCartney, a na drugoj tehnodivovi i pobornici slobode interneta.

Otkako je Europska komisija iznijela svoj prijedlog prije dvije godine, vode se komplicirane rasprave, koje su ponekad teške, a također se intenzivno lobira sa svih strana, rekla je europska povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel uoči ključnog glasanja u Europskom parlamentu.

Sada smo u odlučujućoj fazi: današnja pravila pripadaju prošlom svijetu u kojemu nije bilo širokopojasnog interneta, smartphonea ili društvenih mreža, kazala je ona.

Gabriel je pozvala zastupnike da glasaju za konroverznu reformu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Međutim, to nije glasanje o konačnom prihvaćanju zakonodavnog prijedloga, nego tek utvrđivanje pozicije Europskog parlamenta, na temelju koje se mogu otvoriti pregovori o konačnom tekstu zakona sa drugim suzakonodavcem, Vijećem EU-a, to jest s državama članicama.

Europski parlament u srpnju je odbio prijedlog koji je nešto ranije usvojio nadležni Odbor za pravna pitanja, a danas će zastupnici ponovno glasati o tom prijedlogu.

Kako pada prodaja novina, jedina je nada uvođenje internetskog prihoda. No veliki internetski igrači jednostavno besplatno uberu plodove rada izdavača i agencijskih novinara, a rezultat je siromašenje cijele industrije, upozorili su šefovi novinskih agencija u pismu Europskom parlamentu te osudili Facebook i Google da svoje protivljenje grade na "potpunoj laži" - navodnoj prijetnjii slobodnom pristupu internetu.

Mi samo tražimo da oni koji kradu vijesti pošteno plate, poručili su.

Borba se vodi oko dvaju elemenata prijedloga zakona. Prvi je članak 13, po kojem bi platforme kao što je Googleov YouTube bile zakonski odgovorne za kontrolu korištenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima kako bi se spriječilo potkradanje njihovih autora. Drugi je članak 11, koji bi uveo tzv. susjedna prava (autorskom pravu susjedna ili srodna prava) odnosno tzv. porez na linkove, po kojem bi novine, časopisi i novinske agencije morale dobivati naknadu za autorska prava kada bi Google ili druge internetske stranice dijelile poveznice na njihove članke, uključujući i kratke isječke članaka.

Bit će to komplicirano glavanje, upozorio je glasnogovornik EP-a. Dokaz za to je više od 250 amandmana.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti