Europski parlament usvojio pravilo "jednog sata"

Europski parlament usvojio je u srijedu nove mjere prema kojima će internetske platforme biti obvezne ukloniti teroristički sadržaj u roku od jednog sata nakon naredbe nadležnih vlasti.

Martina Čizmić | 18.04.2019. / 15:41

Terorizam na internetu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Izvješće Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, usmjereno na pružatelje internetskih usluga koje zloupotrebljavaju svoje platforme za širenje terorističkog sadržaja na internetu diljem EU-a, podržao je Europski parlament na plenarnom zasjedanju.

Prema prijedlogu, pružatelji internetskih usluga koji sustavno i uporno ne poštuju zakon mogu biti kažnjeni i do 4 posto njihovog globalnog prometa. No oni neće biti obvezni pratiti informacije koje prenose i pohranjuju, niti moraju aktivno tražiti objave koje ukazuju na nezakonite aktivnosti.

Tek nakon što internetska tvrtka, kao što je Facebook ili YouTube, primi nalog od nadležnog nacionalnog tijela zbog sadržaja kojeg su prenijeli njihovi korisnici, imat će jedan sat da istog i ukloni. Ako je tvrtka zaprimila znatan broj naloga za uklanjanje, vlasti mogu zatražiti i da ona provede dodatne posebne mjere, kao što je npr. redovito izvješćivanje nadležnih tijela ili povećanje ljudskih resursa.

Daniel Dalton (ECR, UK), izvjestitelj EP-a za ovaj zakon, rekao je da se propaganda na internetu lako može povezati sa stvarnim terorističkim incidentima.

"Svako novo zakonodavstvo mora biti praktično i razmjerno ako želimo očuvati slobodu govora jer bez pravednog postupka postoji rizik da se ukloni i previše sadržaja s obzirom da je poduzetnicima sigurnost na prvom mjestu", rekao je Dalton.

Kako bi se pomoglo manjim platformama, zastupnici su odlučili da nadležno tijelo kontaktira tvrtke koje nikada nisu primile nalog za uklanjanje kako bi im pružile informacije o postupcima i rokovima, najmanje 12 sati prije izdavanja prvog naloga.

Zakon je usmjeren na bilo koji tekst, slike, zvučne zapise ili videozapise koji "potiču ili doprinose izvršenju terorističkih kaznenih djela, daju upute za izvršenje takvih kaznenih djela ili traži sudjelovanje u aktivnostima terorističke skupine" te sadržaje koji pružaju smjernice o tome kako proizvoditi i koristiti eksplozive, vatreno oružje i drugo oružje u terorističke svrhe.

Vijeće će sljedećeg tjedna glasati o nacrtu zakona, a novi sastav Parlamenta, koji će biti formiran nakon europskih izbora, vodit će pregovore s Vijećem o konačnom obliku novog zakona.

Parlament je u srijedu usvojio još jedno izvješće Odbora za građanske slobode kojim se želi olakšati uporaba financijskih i drugih informacija u svrhu sprečavanja, otkrivanja, istrage ili progona određenih kaznenih djela.

To se osobito odnosi na zločinačke skupine, uključujući teroriste, koji djeluju u različitim državama članicama, a čija je imovina, uključujući bankovne račune, obično raspoređena po cijelom EU-u ili čak izvan njega.

Novi zakon predlaže izravan pristup nadležnih tijela nacionalnim centraliziranim registrima bankovnih računa ili sustavima za dohvat podataka te se od država članica zahtijeva da i imenuju sva ta nadležna tijela koja imaju pravo zatražiti informacije.

Izvjestitelj Emil Radev (EPP, Bugarska) također ističe potrebu za poboljšanjem razmjene informacija između samih financijsko-obavještajnih jedinica i nadležnih tijela u borbi protiv teških kaznenih djela.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti