"EMA je počela ocjenu zahtjeva za odobrenje distribucije za oralni antivirusni lijek Lagevrio (molnupiravir)", navodi Europska agencija za lijekove (EMA) u priopćenju.

"EMA će ocijeniti korist i rizik Lagevrija u kratkom roku i mogla bi donijeti mišljenje za nekoliko tjedana ako su predočeni podatci dovoljno pouzdani i potpuni u dokazivanju djelotvornosti, neškodljivosti i kvalitete lijeka", dodala je.

Dok se Europa bori s novim valom epidemije, europsko regulatorno tijelo je u petak odobrilo primjenu u hitnim slučajevima, što znači prije službenog odobrenja unutar EU-a, Merckove tablete protiv COVID-19 i počelo je ispitivanje za slično odobrenje Pfizerove tablete.

Japanski epidemiolozi Čudo u Japanu? Koronavirus sam sebe istrijebio katastrofalnom pogreškom pri mutiranju, tvrde znanstvenici
Pranje ruku, ilustracija Novo veliko istraživanje: Otkriveno koliko su učinkovite maske, fizička distanca, cijepljenje i pranje ruku

Oba ova lijeka se s nestrpljenjem očekuju jer su istraživanja pokazala da smanjuju rizik hospitalizacije i smrti kod rizičnih pacijenata.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju