Eurobarometar: Svaki drugi Hrvat vjeruje u teoriju zavjere o virusima

Imamo drugi najveći broj zaraženih od početka pandemije i velik broj umrlih od kovida. Ali polovica Hrvata uvjerena je da su to laži i da se virusi stvaraju u laboratorijima kako bi se ljude lakše kontroliralo. Čak trećina Hrvata misli i da lijek za rak već postoji, ali ga se skriva. Sve to pokazalo je istraživanje Eurobarometra o znanosti i tehnologiji.

DNEVNIK.hr | 27.10.2021. / 23:26

Galerija

Svaki drugi Hrvat, prema istraživanju Europske komisije, vjeruje u teoriju zavjere o virusima stvorenim u laboratorijima zbog kontrole.

Na temelju čega? Pa na osnovi svega. Biološki rat, a prije svega profit, kaže građanin. Zbunjena sam o tom pitanju virusa, ali čak mi je i to padalo na pamet, rekla je građanka.

Onih koji su sigurni da je ovo laž u Hrvatskoj je 28 posto, dok 22 posto nije sigurno. Najviše u Europskoj uniji u to vjeruju Bugari i Ciprani, dok će se primjerice u Nizozemskoj i Danskoj puno teže pronaći nekoga tko bi se složio.

U istraživanju se postavilo i pitanje vjerujete li postoji li već lijek za rak, ali se skriva? Ni u to ne vjerujem. Ne vidim svrhu u tome zašto bi netko skrivao, kaže sugovornica. Mislim da postoji, ali se ne da van zbog profita, kaže drugi.

Sumnjam da postoji. Ja mislim da bi ipak neki odradili svoje pa bi ga bacili na tržište radi zarade, rekla je građanka. Da je ovo istina, smatra 38 posto Hrvata i tu je naša zemlja bliže sredini ljestvice. Najviše u to vjeruju Ciprani i Grci, a najmanje Danci i Šveđani.

To je jedan miks u sukusu jezgre kojega je nepovjerenje prije svega u političke institucije, začinjeno ja bih rekla s jedne strane, nemuštom, lošom i arogantnom komunikacijom političkih institucija i histeričnom, senzacionalističkom komunikacijom dijela medija. Kad vi ne vjerujete institucijama, onda naravno vjerujete alternativnim izvorima. Vjerujete onome što dolazi, prije svega u današnjem okruženju, s interneta, objašnjava Marijana Grbeša Zenzerović s Fakulteta političkih znanosti.

47 posto Hrvata misli da antibiotici osim bakterija ubijaju i viruse. Hrvate i najmanje zanimanju nova znanstvena otkrića, ali na znanstvenike većinom gledaju pozitivno. Također, njih više od tri četvrtine smatra da će cjepiva i borba protiv zaraznih bolesti poboljšati život u idućim desetljećima, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Vibor Vlainić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti