Europski regulator za lijekove: mRNA cjepiva ne uzrokuju izostanak mjesečnice

Istraživanje je provedeno nakon norveškog istraživanja koji je ukazao na porast takvog broja slučajeva nakon cijepljenja.

Hina | 11.06.2022. / 08:14

Djevojčica prima Pfizerovo cjepivo
Djevojčica prima Pfizerovo cjepivo (Foto: Afp)

 Europski regulator za lijekove objavio je u petak da dostupni podaci ukazuju na to da mRNA cjepiva protiv COVID-19 ne uzrokuju izostanak mjesečnice.

Procjena je učinjena zbog izvještaja o menstrualnim poremećajima nakon primanja jedne ili dviju doza mRNA cjepiva, bilo Moderne ili Pfizer-BioNTecha.

Poremećaji u menstrualnom ciklusu mogu se pojaviti zbog niza razloga, među kojima i zbog otprije postojećih zdravstvenih stanja, kao i zbog stresa i umora. Zdravstvena tijela istaknula su da su slučajevi zabilježeni i nakon obolijevanja od COVID-19.

Izostankom menstruacije smatra se stanje kad nema krvarenja 90 i više dana.

Odbor Europske agencije za lijekove zadužen za farmakološku procjenu rizika (PRAC) s druge strane još uvijek istražuje slučajeve obilnog krvarenja nakon cijepljenja spomenutim dvama cjepivima.

Izvještaji o takvim slučajevima, o značajno jačem krvarenju ili onom koje dulje traje i utječe na kvalitetu života, istaknuti su kao potencijalni razlog za zabrinutost nakon što je norveško istraživanje ukazalo na porast broja slučajeva nakon cijepljenja.

PRAC je u petak izvijestio da je pregledao sve dostupne podatke i da je od proizvođača cjepiva zatražio ažuriran kumulativni pregled slučajeva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti