Europski znanstvenici rade na ultrabrzom laserskom testu za koronavirus, evo kad bi se mogao pojaviti u uporabi

Znanstvenici razvijaju ultraosjetljivi laserski senzor koji će moći otkriti prisutnost koronavirusa u najranijoj fazi infekcije.

Branimir Vorša | 07.04.2020. / 14:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Test sline koji gotovo trenutno otkriva prisutnost koronavirusa pomoću lasera mogao bi biti dostupan unutar godine dana, tvrde znanstvenici.

Istraživači rade na razvoju laserskog senzora koji će moći otkriti bolest u njezinoj najranijoj fazi iz sline ili brisa nosa. Za davanje rezultata bit će mu potrebno svega nekoliko minuta.

Tvrde da bi taj optički biosenzor bio neinvazivan način testiranja, a koronavirus bi mogao otkriti u ljudskom organizmu čim se on pojavi u njemu.

Tim znanstvenika koji radi na tome i koji se nazivaju CONVAT već je napravio šest funkcionalnih laboratorijskih prototipova za druge aplikacije te ističu kako tehnologiju treba dodatno prilagoditi i testirati, ali da bi ona mogla biti široko dostupna kroz najkasnije godinu dana.

Tehnologija na kojoj rade originalno je bila razvijena za otkrivanje bakterijskih infekcija ili biomarkera raka. Njezin senzor koristi fotoniku, tehnologiju koja manipulira sa svjetlosti te bi na taj način otkrio infekciju u pacijentima koji u sebi imaju male količine virusa.

Tim koji radi na toj tehnologiji tvrdi da bi njihova metoda bila puno pouzdanija od brzinskog koronavirus testa, odnosno testa koji podrazumijeva ubod u prst.

CONVAT je koordiniran od strane Katalonskog instituta za nanoznanost i nanotehnologiju u Španjolskoj. Svoje prototipove već su testirali na uzorcima pacijenata koje su im dostavili iz bolnica u Španjolskoj.

Koordinatorica projekta, profesorica Laura Lechuga ističe da njezin tim trenutačno radi na integraciji svih potrebnih tehnoloških dijelova u prenosivu kutiju dimenzija 25 x 15 x 15 centimetara, a instrumentom bi se upravljalo putem tableta.

S obzirom na tisuće smrti diljem svijeta, hitno nam je potreban brz, pouzdan, visoko osjetljiv i neinvazivan test koji bi bilo i jeftino proizvesti, pojasnila je Lechuga.

Dodaje da je trenutno njihov detektor jednostavan za korištenje.

Naš nanosenzor sposoban je otkriti RNK strune pomoću kojih se može u potpunosti identificirati koronavirus, kaže Lechuga.

Čitav projekt financira se iz Horizon 2020, inicijative za znanstvena istraživanja Europske komisije, a španjolski znanstvenici na projektu su počeli raditi početkom ožujka.

Izvor: Science Focus

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti