Europsko tijelo za zaštitu podataka stavlja ChatGPT pod povećalo: Krši li popularni chatbot europske zakone o privatnosti?

Za sad je sve na razini rasprave, ali ako regulatori otkriju bilo kakve nepravilnosti, talijanski scenarij mogao bi se ponoviti i u ostatku EU.

Martina Čizmić | 14.04.2023. / 14:45

ChatGPT
ChatGPT (Foto: Afp)

Nakon što je Italija donijela odluku o privremenoj zabrani pristupa ChatGPT-u za njihove građane, dok se ne razjasne pitanja sigurnosti i obrade privatnih podataka, reagirala je i Europska unija.

Točnije, njeno tijelo za zaštitu podataka (EDPB) objavilo je kako je formiralo radnu skupinu posvećenu pitanjima oko ChatGPT-a. Kako navode, EDPB je odlučio pokrenuti posebnu radnu skupinu za poticanje suradnje i razmjenu informacija o mogućim radnjama provedbe koje provode tijela za zaštitu podataka.

U kratkom priopćenju za javnost, napomenuli su da će omogućiti "razmjenu informacija" o mogućim potezima pojedinih tijela za zaštitu podataka u regiji.

Podsjetimo, nakon što je prvotno talijanski regulator Garante optužio OpenAI, koji je lansirao ChatGPT, da je prikazivanjem naslova razgovora korisnika, drugim korisnicima, prekršio privatnost korisnika, iznio je i niz zahtjeva koje OpenAI mora ispuniti ne bi li ponovno Talijani mogli koristiti ovaj popularni chatbot. 

ChatGPT OpenAI dobio rok: Do kraja travnja moraju ispuniti talijanske zahtjeve ako žele da ChatGPT ponovno bude dostupan

Osim talijanskog i španjolsko tijelo za zaštitu podataka s posebnom pozornošću promatra rad i funkcioniranje ChatGPT-a te je od članova EDPB-a zatražilo da na sljedećem sastanku raspravljaju o potencijalnim implikacijama ChatGPT-a na privatnost.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti