Evo kako vas šipak može zaštititi od štetnog učinka popularnog dodatka prehrani za vježbanje

Popularni dodatak za vježbanje može štetiti zdravlju srca, no novo istraživanje pokazuje da ga ekstrakt šipka može sigurno neutralizirati.

Branimir Vorša | 07.07.2025. / 14:06 komentari
Šipak
Šipak (Foto: Getty Images)

Iako se l-karnitin često promovira kao dodatak prehrani koji poboljšava fizičku izvedbu, nova otkrića iz britanskog Quadram Instituta otvaraju ozbiljna pitanja o njegovoj dugoročnoj sigurnosti te upućuju na iznenađujuće prehrambeno rješenje.

tri vijesti o kojima se priča Haker, ilustracija I pretvorili u kriptovalute Jedna od najvećih digitalnih pljački u povijesti: U manje od tri sata, hakeri ukrali oko 140 milijuna dolara iz banaka Rijetki fenomen Astronautkinja na Međunarodnoj svemirskoj postaji uhvatila "crvenog duha" Vrijeme na Zemlji, ilustracija zemlja je poludjela Znanstvenici upozoravaju: Dolazi dan kakav čovječanstvo još nije doživjelo

L-karnitin se prirodno nalazi u mesu, a u malim količinama ga proizvode bubrezi, jetra i mozak. Prvi put je izoliran iz mesa 1905. godine, a identificiran u ljudima 1952. godine. Isprva se smatrao vitaminom i nazvan je “vitamin BT”, no kasnije je prepoznat kao kvazivitamin. Iako je koristan u malim količinama, danas se široko dodaje dodacima prehrani, proteinskim prahovima i energetskim napicima, često s ciljem poboljšanja performansi i oporavka mišića.

Ključan problem

Međutim, kako u članku za The Conversation objašnjava Julia Haarhuis, doktorandica iz područja hrane, mikrobioma i zdravlja na spomenutom Quadram Institutu, l-karnitin je sam po sebi koristan nutrijent. Problem ne leži u samom spoju, već u onome što se događa kad se prekomjerno konzumira putem dodataka prehrani.

Manje od 20% l-karnitina iz dodataka apsorbira se u tijelu. Ostatak stiže do debelog crijeva, gdje ga mikrobi pretvaraju u trimetilamin (TMA). Jetra zatim TMA pretvara u trimetilamin N-oksid (TMAO), što je spoj povezan s rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Ranija američka istraživanja pokazala su da sličan nutrijent povećava rizik od tromboze (krvnih ugrušaka) kod ljudi, čime se dodatno ističe uloga TMAO-a u razvoju srčanih bolesti.

Ekstrakt šipka pokazuje potencijal

Kako bi riješili taj problem, Haarhuis i njezini kolege ispitali su može li ekstrakt šipka, inače bogat elagitaninima, vrstom polifenola, poremetiti stvaranje TMA. U laboratorijskim kulturama crijevnih mikroba kojima su dodani i l-karnitin i ekstrakt šipka, razine TMA-a bile su znatno niže u usporedbi s kulturama kojima je dodan samo l-karnitin.

Naši laboratorijski eksperimenti pokazali su da ekstrakt šipka može smanjiti proizvodnju TMA-a, navodi Haarhuis. Elagitanini se također nalaze u malinama i orasima, što otvara dodatne prehrambene mogućnosti za suzbijanje rizika povezanog s prekomjernim unosom l-karnitina.

Sljedeći korak - ispitivanja na ljudima

Britanski tim znanstvenika sada provodi ispitivanja na ljudima kako bi utvrdio je li uzimanje l-karnitina zajedno s ekstraktom šipka sigurnije od samostalnog uzimanja dodatka. Rezultati bi mogli promijeniti način na koji sportaši i fitnes entuzijasti pristupaju suplementaciji.

Vezane vijesti