Švicarska banka UBS ovog tjedna objavila je 'indeks plaća i cijena' u velikim svjetskim gradovima te su izračunali koliko dugo stanovnici u tim gradovima moraju raditi kako bi priuštili Appleov telefon. Ove podatke UBS objavljuje svake tri godine, a u 2015. prikupljeni su tijekom ožujka i travnja te prema njima za jedan iPhone (riječ je o osnovnom modelu iPhone 6, dakle sa 16GB memorije) najmanje moraju raditi stanovnici Zuricha – manje od 21 sata. Od gradova s ove liste, za jedan iPhone najviše moraju raditi stanovnici Kijeva – prosječno 627 sati, odnosno oni za kupovinu jednog iPhonea moraju raditi 78 dana.

U New Yorku je za jedan iPhone potrebno raditi tri dana, odnosno 24 sata, dok stanovnici Londona za kupovinu Appleovog pametnog telefona u prosjeku moraju raditi 41 sat. U Mexico Cityu potrebno je više od 200 radnih sati za jedan iPhone dok je ta brojka u gradovima poput Nairobija i Jakarte puno veća i iznosi 468 sati, odnosno skoro 59 dana. Stanovnici Moskve za iPhone moraju raditi 158 sati, Pariza 42,2 sata, Tokya 40 sati, a Bangkoka skoro 150 sati. Ovo istraživanje još jednom naglašava koliko su Appleovi telefoni skupi i nedostupni za stanovnike mnogih svjetskih gradova, komentirali su ovaj UBS-ov popis na CNN-u. Zbog toga neke manje kompanije s jeftinijim modelima prodaju više telefona u odnosu na Apple – npr. indijski Micromax nedavno je postao najveća mobilna kompanija u ovoj zemlji, dok su Appleovi telefoni većini ljudi nedostižni. Slično je i u Kini u kojoj je Apple prilično popularan, no u posljednje je vrijeme Xiaomi prodao više telefona u odnosu na Cookovu kompaniju.

Glavni razlog jest, naravno, cijena te su Xiaomijevi telefoni puno jeftiniji u odnosu na iPhone, a mogu se pohvaliti solidnim/odličnim hardverom. Sljedećeg tjedna u odabranim zemljama počinje prodaja novih modela Appleovih pametnih telefona, a po prvi puta do sada i Kina je jedna od zemalja u kojima će odmah početi prodaja novih iPhonea. U Appleu imaju velike planove na ovom tržištu te se nadaju velikoj potražnji za iPhoneom 6S i 6S Plus u ovoj zemlji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju