Evo koliko dana stanovnici svjetskih gradova moraju raditi za jedan iPhone

Stanovnici Zuricha za jedan iPhone moraju raditi manje od tri dana, dok stanovnici Kijeva za Appleov telefon sa 16GB memorije moraju raditi čak 78 dana

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.09.2015. / 08:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Švicarska banka UBS ovog tjedna objavila je 'indeks plaća i cijena' u velikim svjetskim gradovima te su izračunali koliko dugo stanovnici u tim gradovima moraju raditi kako bi priuštili Appleov telefon. Ove podatke UBS objavljuje svake tri godine, a u 2015. prikupljeni su tijekom ožujka i travnja te prema njima za jedan iPhone (riječ je o osnovnom modelu iPhone 6, dakle sa 16GB memorije) najmanje moraju raditi stanovnici Zuricha – manje od 21 sata. Od gradova s ove liste, za jedan iPhone najviše moraju raditi stanovnici Kijeva – prosječno 627 sati, odnosno oni za kupovinu jednog iPhonea moraju raditi 78 dana.

U New Yorku je za jedan iPhone potrebno raditi tri dana, odnosno 24 sata, dok stanovnici Londona za kupovinu Appleovog pametnog telefona u prosjeku moraju raditi 41 sat. U Mexico Cityu potrebno je više od 200 radnih sati za jedan iPhone dok je ta brojka u gradovima poput Nairobija i Jakarte puno veća i iznosi 468 sati, odnosno skoro 59 dana. Stanovnici Moskve za iPhone moraju raditi 158 sati, Pariza 42,2 sata, Tokya 40 sati, a Bangkoka skoro 150 sati. Ovo istraživanje još jednom naglašava koliko su Appleovi telefoni skupi i nedostupni za stanovnike mnogih svjetskih gradova, komentirali su ovaj UBS-ov popis na CNN-u. Zbog toga neke manje kompanije s jeftinijim modelima prodaju više telefona u odnosu na Apple – npr. indijski Micromax nedavno je postao najveća mobilna kompanija u ovoj zemlji, dok su Appleovi telefoni većini ljudi nedostižni. Slično je i u Kini u kojoj je Apple prilično popularan, no u posljednje je vrijeme Xiaomi prodao više telefona u odnosu na Cookovu kompaniju.

Glavni razlog jest, naravno, cijena te su Xiaomijevi telefoni puno jeftiniji u odnosu na iPhone, a mogu se pohvaliti solidnim/odličnim hardverom. Sljedećeg tjedna u odabranim zemljama počinje prodaja novih modela Appleovih pametnih telefona, a po prvi puta do sada i Kina je jedna od zemalja u kojima će odmah početi prodaja novih iPhonea. U Appleu imaju velike planove na ovom tržištu te se nadaju velikoj potražnji za iPhoneom 6S i 6S Plus u ovoj zemlji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti