ExpensiveWall - nova iznimno opasna prijetnja za korisnike Androida

ExpensiveWall je novi malware koji opasno ugrožava korisnike svih uređaja s Android operativnim sustavom

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 17.09.2017. / 08:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Početkom ove godine sigurnosni stručnjaci upozoravali su na vrlo opasan malware koji je prijetio Androidu, nazvavši ga tada Lovely Wallpaper. Nažalost, kao što je to vrlo često slučaj u posljednje vrijeme, brojne maliciozne aplikacije koje napadaju Android dobivaju nove verzije koje su u pravilu još opasnije od inicijalnih. Upravo to se dogodilo i sada, jer se pojavio ExpensiveWall, malware koji vam skriven u aplikacijama sa službenog Googleovog repozitorija za aplikacije, Google Play Store, što je posebno zabrinjavajuće i upozoravajuće.

ExpensiveWall hakeri su uspjeli zapakirati unutar pojedinih aplikacija, navodno njih pedesetak, što je rezultiralo nemogućnošću detekcije samog virusa na Google Play Store. Naglašeno kako su sve aplikacije bile besplatne, što je zapravo sasvim logično, jer su napadači tako uspjeli kompromitirati veliki broj uređaja. Sam ExpensiveWall je preuzelo oko šest milijuna korisnika, dok je cijelu spomenutu “obitelj” ove napasti od početka godine navodno preuzelo više od dvadeset milijuna korisnika…

ExpensiveWall je doista vrlo opasan, jer će, ako se instalirao na vaš uređaj, bez vašeg znanja slati SMS poruke na unaprijed definirane brojeve, što će vam prouzročiti izravnu financijsku štetu. Ako ste instalirali neku od aplikacija koje se nalaze na popisu tvrtke Check Point, koja je uostalom otkrila najnoviji malware i upozorila Google, preporučujemo da je odmah maknete sa svojeg uređaja. Ali, ne klasičnom deinstalacijom, jer prvo morate uređaj pokrenuti u “Safe Modu”, tako da onemogućite startanje malware servisa, pa tek onda maknuti aplikaciju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti