Facebook i Microsoft uspješno postavili 160Tbps transatlantski podmorski kabel

Marea, podmorski kabel koji povezuje Sjevernu Ameriku i Europu konačno je postavljen na dno Atlantskog oceana.

Monika Nožić Monika Nožinić | 25.09.2017. / 17:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Političari i lideri tehnoloških kompanija objavili su da je ispod Atlantskog oceana uspješno završeno postavljanje novog kabela za brzi prijenos podataka. Kabel je nazvan Marea, što na španjolskom znači 'plima' i zajednički je projekt kompanija Microsoft, Facebook i globalne telekomunikacijske kompanije Telxius.

Ovaj kabel odgovorit će na rastuću tražnju za infrastrukturom diljem svijeta, a također će doprinijeti da mreža postane pouzdanija. Dug je 6 600 kilometara, a najdublja točka na kojoj leži iznosi nešto više od pet kilometara ispod površine.

Kabel se proteže od Virginia Beach u američkoj saveznoj državi Virginia sve do Bilbaa u Španjolskoj i omogućit će proširenje cloud kapaciteta zbog velikog rasta potražnje. Marea će podatke prenositi brzinom od 160 terabita po sekundi, što je 16 milijuna puta brže nego prosječna kućna internetska veza ili, gledano drugačije, istovremeno može prenijeti 71 milijun videozapisa visoke definicije.

Podmorski kablovi koriste se za komunikaciju između izuzetno udaljenih točaka, kao što su Europa i Amerika, još od izuma telegrafa. Ispod svjetskih oceana trenutno leži više od 420 različitih komunikacijskih kabela, uključujući optičke kabele za internet.

Fizička izgradnja ovog kabela dovršena je u nešto više od godinu dana, a kabel će biti u potpunosti operativan sljedeće godine.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti