Facebook imenovao poznatog borca za slobodu govora za šefa Nadzornog odbora za sadržaj

U pokušaju da riješi problem slobode govora i širenja govora mržnje, Facebook će osnovati Nadzorni odbor koji bi trebao odlučivati o žalbama korisnika. No, hoće li to zaista riješiti problem?

Martina Čizmić | 29.01.2020. / 16:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije više od godinu dana šef Facebooka, Mark Zuckerberg, najavio je osnivanje odbora koji bi trebao biti neovisan i nadgledati rad Facebooka u dijelu koji se odnosi na sadržaj i provođenje pravila korištenja same društvene mreže.

Ambiciozno zamišljen nadzorni odbor trebao bi korisnicima, koji smatraju da je njihov sadržaj neopravdano uklonjen s Facebooka, dati priliku da se žale i iznesu svoju stranu priče. Odbor bi tijekom procesa odlučivanja trebao procijeniti jesu li se korisnici ogriješili o pravila korištenja koja Facebook propisuje, odnosno je li uklanjanjem njihovog sadržaja Facebook prekršio njihova prava na slobodu govora i izražavanja. Ako odbor odluči u njihovu korist, ta bi odluka trebala biti obvezujuća za sve, bez obzira slagao se Facebooka i sam Zuckerberg s njom ili ne.

Odbor bi trebao biti neovisan, iako će ga Facebook financirati sa sitnih 130 milijuna dolara. Činjenica da će članovi odbora dobivati novac od Facebooka možda je bacila sjenu na "neovisnost" odbora, ali odabir njegovog prvog člana možda bi ipak mogao uliti malo nade u tu neovisnost.

Naime, kao prvi član odbora imenovan je Thomas Hughes, bivši izvršni direktor britanske grupe za zaštitu ljudskih prava, Article 19, koja se u svom radu fokusirala na slobodu informiranja i izražavanja mišljenja.

Hughes će u odboru imati još važniju ulogu. Osim što će biti na čelu odbora, morati će odabrati svoje suradnike i, zapravo, izgraditi poputno novu insitituciju koja bi trebala biti neovisna od Facebooka, ali se oslanjati na Facebookove novce.

Kako bi to trebalo funkcionirati u praksi, još nikome nije jasno. Ideja je da odbor revidira Facebookove odluke o sadržaju i tako omogući slobodu izražavanja, ali i zaštiti dvije milijarde korisnika od govora mržnje i zlostavljanja.

No, to ne znači da će korisnici direktno moći tužakati Facebook odboru kad god im blokira neki sadržaj. Korisnici bi se odboru mogli obratiti tek kad završi proces žalbe u samom Facebooku. Nešto slično kao što se u pravosuđu, građani mogu obratiti Vrhovnom sudu, nakon što iscrpe sve druge opcije na nižim sudovima.

Cijeli bi proces, kako pojašnjavaju u Facebooku, trebao maksimalno trajati 90 dana.

Jedino nisu rekli kad bi odbor zaista i mogao početi s radom. Procjenjuju da bi to moglo biti u "nadolazećim mjesecima".

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti