Je li Facebook skupljao podatke o pozivima i porukama korisnika Androida bez njihova znanja?

Korisnici Facebooka izgubili su povjerenje u ovu društvenu mrežu i Marka Zuckerberga, a nove informacije o prikupljanju podataka s Androida dodatno će ih razljutiti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.03.2018. / 10:53

Profil na Facebooku (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

Iza Facebooka je najteži tjedan u povijesti, tijekom kojeg je ova kompanija izgubila desetke milijardi dolara tržišne vrijednosti, ali i povjerenje korisnika, protiv nje podignute su tužbe, a Mark Zuckerberg morao je odustati od svoje prakse odbijanja televizijskih intervjua te je za CNN objasnio cijelu situaciju vezanu za Cambridge Analyticu i pokušao opravdati svoju kompaniju.

U međuvremenu su se pojavili novi problemi za Zuckerberga te su krajem prošlog tjedna objavljene još neke informacije koje ne idu u korist Facebooku i njegovoj zaštiti privatnosti korisnika te njihovih osobnih podataka. Ova kompanija tako je, navodno bez znanja i pristanka korisnika, prikupljala podatke o pozivima i porukama pametnih telefona koji rade na Androidu poput imena i brojeva pozivatelja, vremena i trajanja poziva, kao i informacije o primateljima poruka i vremenu kada su poruke poslane.

Nakon što je ove informacije otkrio jedan korisnik Twittera, novinari Ars Tehnice kontaktirali su s Facebookom, a iz kompanije su im odgovorili kako je prikupljanje tih podataka dio prakse vezan uz upload kontakata iz telefona – kako bi se vlasnici telefona jednostavnije povezali s prijateljima.

Dopuštanje pristupa kontaktima dio je uobičajene prakse među aplikacijama za pametne telefone, no problem je u činjenici što su korisnici aplikacijama dali dopuštenje samo za pristup kontaktima, a Facebook je, čini se, bez njihova znanja prikupljao podatke i o pozivima i porukama.

Iz Facebooka demantirali ove informacije

Informacije o prikupljanju podataka odnose se na razdoblje do 2017. i vezane su uz Android koji je u ranijim verzijama dopuštao aplikacijama pristup ovakvim podacima, no taj je pristup onemogućen prošle godine. Također, u posljednjim verzijama Facebookove aplikacije za Android kompanija je dodala kako prikuplja podatke o pozivima i porukama.

No nakon objave tih informacija reagirali su iz Facebooka na svom blogu demantiravši navode kako su skupljali podatke o pozivima i porukama bez znanja korisnika. Korisnici Messengera i Facebooka Lite sami su morali pristati na prikupljanje tih podataka te uvijek imaju mogućnost promjene navedene opcije u postavkama, napominju u kompaniji.

Novinar Ars Tehnice nakon toga ponovno je pregledao informacije koje je ova kompanija skupila o njemu – on napominje kako pri instalacijama nikada nije vidio napomenu u kojoj bi ga se upozorilo da Facebook prikuplja podatke o pozivima i porukama, no pregledom podataka naišao je na informacije o pozivima koje je prikupila Facebookova aplikacija.

Dodao je kako je prikupljanje podataka uistinu opcija na koju korisnici moraju sami pristati, no problem je što se pristanak daje potvrdom instalacije Facebooka, a ne posebnom obavijesti o prikupljanju podataka o pozivima i porukama te iz Zuckerbergove kompanije nikada nisu govorili o tome.

Facebook je tek naknadno od korisnika Messengera i Facebooka Lite tražio direktan pristanak za pristup informacijama o pozivima i porukama.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti