Pedofili s Facebooka krivo misle da su sigurni u anonimnosti lažnog profila, no policija im ulazi u trag i privodi pravdi

Još traje kriminalističko istraživanje za identifikaciju svih žrtava seksualnog predatora koji je pao u ruke policije. 24-godišnjak je putem lažnih Facebook profila seksualno napastovao više od 90 djevojčica - 53 žrtve su iz Hrvatske, a ostale iz zemalja u okruženju.

Josipa Krajinović | 05.04.2018. / 22:03

05.04.2018.
Uhićen seksualni predator (Foto: Dnevnik.hr) - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Skriven iza lažnog profila na Facebooku, djevojčicama je slao pornografske sadržaje, poticao ih je da se snimaju u eksplicitnim pozama, pa ih ucjenjivao. No razotkriven je nakon dojave.

"Oni zapravo krivo misle da su potpuno sigurni u anonimnosti lažnog profila. Srećom, varaju se i uspijevamo im ući u trag i privesti ih pravdi'', rekla je Anita Matijević iz Službe općeg kriminaliteta.

Meta su mu bile djevojčice od 10 do 15 godina. S takvim se slučajevima susreće i Hrabri telefon. "Oni nam sami govore o tom osjećaju nepovjerenja, straha, misle da će ih roditelji možda osuditi ili druge odrasle osobe'', kaže Hana Hrpka, predsjednica udruge Hrabri telefon.

A osjećaj krivnje i srama dovede do kasnog prijavljivanja policiji. "Facebook ne bi trebalo prema samoj platformi imati prije 13. godine, što bi roditelji trebali znati i ne izložiti svjesno djecu koja su mlađa", rekao je Tomislav Androš, stručnjak za informatičku sigurnost.

Problem je, kaže, što roditelji o društvenim mrežama znaju manje od svoje djece. I oni se trebaju educirati.

"O nesigurnostima na internetu, o društvenim mrežama, o sigurnosnim postavkama. Trenutno ni to nije slučaj i, nažalost, roditelji znaju jako malo i prepustili su djecu zapravo da se odgajaju sama. Ovo je samo logična posljedica svega toga", dodaje Androš.

Udruge koje brinu o žrtvama pedofila pred Banskim dvorima tražile su strože kazne. "Svjedoci smo da se u našoj državi osuđeni pedofili vraćaju na svoja radna mjesta nakon odslužene kazne u okruženje svojih žrtava. Svjedoci smo da za spolno zlostavljanje i silovanje djece pedofili dobivaju kazne društveno korisnog rada'', kaže Anita Papa iz Udruge Lavice za zaštitu i pomoć žrtvama pedofila. Uhićenom 24-godišnjaku za spolno uznemiravanje i iskorištavanje djece prijeti do 8 godina zatvora.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti