Facebook želi kupiti Titan Aerospace kako bi Afriku opskrbio internetom

Vjerojatno se sjećate Googleovog projekta “Loon” koji ima isti cilj kao i Facebook — omogućiti internet ljudima iz zemalja u razvoju, primjerice Afriku.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 04.03.2014. / 13:57

Facebook želi kupiti Titan Aerospace kako bi Afriku opskrbio internetom

Postanite fan na Facebooku ako već niste!

Vjerojatno se sjećate Googleovog projekta “Loon” koji ima isti cilj kao i Facebook — omogućiti internet ljudima iz zemalja u razvoju, primjerice Afriku.

Kako prenosi TechCrunch, Facebook je u pregovorima s tek dvije godine starom kompanijom Titan Aerospace koja proizvodi solarne dronove, a koji mogu letjeti na visini od 20 kilometara i do pet godina bez da slete.

Navodi se kako je cijena ove akvizicije 60 milijuna dolara, što je smiješno naspram Facebookove akvizicije WhatsAppa, no izgleda kako će kompanija pod budnim okom Facebooka izgraditi 11.000 ovakvih letjelica pomoću kojih će opskrbljivati svijet internetom.

Facebookov projekt internet.org ima sličan cilj kao i Googleov “Project Loon” koji za razliku od letjelica koristi velike balone. 

Ono što je poznato jest da bi Facebook koristio ove letjelice da pokrije područja bez interneta, krećući od Afrike. Zanimljivo je da se ovdje postavlja pitanje zašto Facebook želi ponuditi Africi internet gdje je platežna moć mala i gdje se neće trošiti velik novac na oglašavanje, no nagađa se kako Facebook igra na duge staze, te kako se nadaju de će svi dijelovi svijeta imati pristup internetu i smartphoneima što bi kompaniji pomoglo u povećavanju platežne moći, te samim time i zaradu.

Uz uvjet da Facebook omogući zemljama u razvoju pristup internetu, vjerojatno bi svoju društvenu mrežu duboko povezali s dronovima, te "nakačili" ljude da često koriste Facebook.

Za kraj spomenimo kako je Titan Aerospace 2012. godine osnovao Max Yaney kako bi proizvodio “atmostate”, novi tip letjelica koji bi radili na principu satelita blizu Zemljine površine no uz vrlo male troškove. Kompanija je i dalje u privatnom vlasništvu sa smještajem u New Mexicu, te je već primila dvije runde investicija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti