Fantastični i skupi: Apple predstavio tri nova iPhonea

Iako su neke glasine govorile kako bi Apple mogao malo popustiti oko cijena, to se nije dogodilo te je osnovna cijena najvećeg modela čak 1099 dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.09.2018. / 21:01

Galerija

Sve glasine o kojima smo čitali proteklih dana i mjeseci pokazale su se točnima – Apple je danas predstavio tri nova modela iPhonea te novu generaciju Apple Watcha koji će, kao i njihovi prethodnici, privući milijune zaljubljenika u ovu kompaniju i njihovu tehnologiju.

Nakon prošlogodišnjeg modela X s OLED ekranom za ovu godinu Apple je predstavio dva uređaja s OLED ekranima – iPhone XS s 5,8 inčnim ekranom te najveći iPhone do sada, model iPhone XS Max s ekranom dijagonale čak 6,5 inča. Uz ekran od ruba do ruba, dimenzije ovog uređaja slične su kao i dimenzije prošlogodišnjeg modela 8 Plus koji ima dijagonalu ekrana od "samo" 5,5 inča.

Appleovi telefoni su "naj" u svemu

Tijekom predstavljanja novih modela Tim Cook i Phil Schiller stalno su naglašavali kako su ovi telefoni "naj" u svemu pa su tako XS i XS Max najljepši modeli njihovih telefona, dolaze s najsnažnijim čipom na smartphoneu, imaju najbržu autentifikaciju i najsigurniji identifikaciju putem lica u odnosu na ostale pametne telefone, kamera je najpopularnija na svijetu itd.

Iz Apple su poseban naglasak stavili na dvije stvar – čip i kameru. Novi 7nm A12 Bionic čip sa 6-jezgrenim procesorom 15 je posto brži u odnosu na prošlogodišnji procesor koji pokreće model X, potrošnja je 40 posto manja, dok je lansiranje aplikacija 30 posto brže. Grafički procesor čak je 50 posto brži, što bi trebalo oduševiti gamere, a treba spomenuti i stereo zvučnike koji će dati novu dimenziju uživanju u glazbi, filmovima i igrama. Unaprjeđen je i Face ID koji ima još napredniju tehnologiju i senzore te brže algoritme tako da je i otključavanje telefona još brže i sigurnije.

iPhone XS (Foto: Apple) (Foto: Apple)

Više od samih brojki i izraza koje smo večeras čuli, dojmile su nas se fotografije snimljene ovim uređajima koje je Apple prikazao i koje su zaista prekrasne. Oba modela sa stražnje strane imaju dvije 12MP kamere s optičkom stabilizacijom, dok se s prednje strane nalazi 7MP kamera. Osim samih kamera, za superiornu kvalitetu fotografija bitan je i čip te softver za obradu te Apple pri fotografiranju i obradi koristi i neural engine za još bolje i kvalitetnije fotografije.

Također, novost je i Smart HDR, opcija koja povezuje više fotografija u jednu s naglašenim detaljima i sjenama za još ljepše rezultate, a osim još boljeg bokeha, odnosno snimanja fotografija s još boljim pozadinskim osvjetljenjem, velika novost na Appleovim telefonima jest i kontrola dubinske oštrine, odnosno zamućenja pozadine nakon fotografiranja, kada je slika već pohranjena u telefonu.

Baterije na novim telefonima trebale bi trajati 30 minuta duže (XS), odnosno sat i pol duže u odnosu na model X, a ovo su prvi Appleovi Dual SIM uređaji – no, ne na tradicionalan način jer ima mjesta za samo jednu karticu, dok je druga eSIM (koji ovisi o operaterima).

Najskuplji iPhone do sada

Ovog puta nismo imali još jednu stvar, nego još jedan iPhone – model XR dolazi sa 6,1 inčnim Retina Liqid LCD-om koji se proteže od ruba do ruba te također koristi Face ID za otključavanje. Čip koji ga pokreće isti je kao i na XS/XS Max modelima, ima jednu 12MP kameru s kojom se, zahvaljujući kombinaciji naprednog hardvera i softvera mogu snimati fotografije sa zamućenom pozadinom, ima napredni bokeh i naknadnu kontrolu dubinske oštrine.

Ovo su sve manje-više stvari koje smo znali i prije te nas je najviše zanimala cijena ovih telefona te se pokazalo da su neke glasine kako će Apple malo popustiti s cijenama neistinite tako da bi pored svih "naj" koje smo večeras čuli mogli dodati i – najskuplji iPhone do sada.

Model XR prodavat će se za 749 dolara (osnovna verzija sa 64GB), a u prodaji će se pojaviti 26. listopada (tada će biti dostupan i u Hrvatskoj), dok će od 21. rujna po početnoj cijeni od 999 dolara za XS, odnosno 1099 dolara za XS Max biti dostupni modeli s OLED ekranima – u Hrvatskoj će se pojaviti tjedan dana kasnije.

Apple Watch Series 4

Kao što se i najavljivalo, nova generacija sata sada dolazi s većim ekranom pri čemu se veličina samog sata nije se povećala, već je ekran sada povećan skroz do rubova te je blago zaobljen uz rubove. Sat je tanji, no sva nova tehnologija i veći ekran nisu utjecali na smanjenje trajanja baterije koja bi, kao i prošlogodišnji model, trebala izdržati cijeli dan.

Tim Cook i Apple Watch Series 4 (Foto: AFP) (Foto: Afp)

iz Applea kažu kako je cijeli uređaj u potpunosti redizajniran – od sučelja koje je prilagođeno većem ekranu, preko zvučnika koji je 50 posto glasniji do prebacivanja mikrofona na drugi stranu sata (dalje od zvučnika) za još jasnije telefonske razgovore.

Kao i svaka nova generacija, tako i Apple Watch Series 4 ima još brži procesor (dvostruko je brži u odnosu na prethodnika), a zahvaljujući poboljšanim senzorima, ovaj uređaj sada može čak prepoznati i – pad te će se u tom slučaju na ekranu će se pojaviti opcija SOS poziva.

Posebna pozornost posvećena je zdravlju te je Apple Watch Series 4 "inteligentni čuvar zdravlja" koji prati otkucaje i ritam srca i korisnike će upozoriti na potencijalne probleme poput smanjenja otkucaja srca ili fibrilacije atrija, a sat će moći očitati i EKG (potrebno je samo 30 sekundi staviti prst na krunu).

Cijena četvrte generacije Appleovog sata iznosi 399 dolara, odnosno 499 za uređaj s podrškom za LTE, dok cijena prošlogodišnjeg modela sada iznosi 279 dolara.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti