Faraday Future konačno predstavio svoje električno vozilo, koliko toliko

Na najvećem sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu, konačno je otkriven električni automobil koji slovi kao konkurencija Tesli.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 05.01.2016. / 06:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Faraday Future, danas je javnosti pokazao kako oni zamišljaju svoje električno vozilo, kojeg mnogi nazivaju “Batmobileom”. Kompanija koja je stacionirana u Kaliforniji “izrasla” je na kapitalu za sada nepoznatog kineskog investitora. U posljednjih 18 mjeseci Faraday Future je radio na razvoju koncepta svog električnog vozila koji daje snagu protuvrijednosti 1000KS. Pod nazivom FFZERO1, ovo je samo konceptualni automobil za kojeg se iz kompanije nadaju kako će ih usmjeriti na pravi put ka izgradnji električnog automobila. Možda je zanimljivo spomenuti kako ovaj automobil ima ubrzanje od 0-100 za manje od tri sekunde, znači isto kao i Tesla Model S.

Iako su se mnogi pribojavali kako će Faraday Future objaviti konkurenciju Tesli, to se očito nije dogodilo, jer prvo, dizajn automobila je prefuturistički i kao takav neće biti prihvatljiv velikoj većini ljudi, što smo naučili već u prošlosti,.

Druga stvar je da Tesla već ima poveću proizvodnju svojih automobila, lojalne kupce i oni koji to žele biti, dva modela automobila koji su dostupni za kupovinu i jedan koji dolazi za dvije godine. Uz sve to, Teslini se automobili voze na ulicama, dok Faraday Future još uvijek ima samo koncept što znači i puno posla pred sobom.

Kako god bilo, Faraday Future je kompanija koja obećava, prvenstveno radi ogromnog kapitala, dok primjerice naš Rimac nije ni približno tom kapitalu, a automobil od 1000KS već ima jedno duže vrijeme.

Ono po čemu je možda Faraday Future poseban jest da puno ulaže u razvoj šasije, pa tako kažu kako će na šasiju moći staviti bilo kakav dizajn automobila, a bit će jednostavno i ugrađivati motore, pa će tako moći imati 1, 2, 3 ili 4 pogonske jedinice.

Kako je za sada poznato, njihova poslovna politika omogućit će korisnicima “predbilježbe” na plan koji daje pristup autonomnim vozilima različitih tipova zavisno o tome što je korisniku potrebno. Primjerice, jedan dan korisniku će biti potrebno teretno vozilo, drugi dan možda sedan ili neki sportski automobil. 

FFZERO1 nije automobil namijenjen za komercijalnu upotrebu, već se želi pokazati mogućnosti koje pruža baza ove kompanije, a to je fleksibilna šasija.

Za sada, puno toga ostaje nepoznanica, no čini se kako je Faraday Future na dobrom putu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će izgledati proizvod namijenjen masama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti